by Ramon De Jonghe • 

Midden juli stond in een Nederlandse krant te lezen dat in Den Haag bij 24 kinderen en 1 volwassene mazelenbesmetting was vastgesteld. Een andere krant berichtte ook dat het vooral ging om kinderen vanuit de antroposofische gemeenschap. (zo klinkt het een beetje alsof antroposofen een soort Getuigen van Jehovah zijn)

Dat zo’n mini-epidemie de kranten haalt is omdat in sommige gevallen mazelen vrij gevaarlijk kan zijn. Mensen met kinderen kunnen bij het uitbreken van mazelen heel ongerust worden. Ik herinner me van mezelf nog dat ik mazelen kreeg en door de ontstane complicaties tussen leven en dood laveerde en drie weken lang alleen het plafond van mijn slaapkamer heb mogen aanstaren. Mazelen doormaken vraagt echt wel iets meer dan een verkoudheid uitsnotteren. Wanneer men dan in antroposofische kringen begint te praten alsof het máár mazelen zijn, rijzen mijn haren ten berge. In diezelfde lichtzinnige lijn staat op de website van de Nederlandse antroposofische gezondheidszorg Antroposana ook het een en ander te lezen.

‘Reden tot paniek?
Nee hoor, helemaal niet. Het doormaken van kinderziektes is in de meeste gevallen een heel gezonde zaak! Al vele ouders hebben in de loop der jaren ervaren hoe hun kind met het doormaken van mazelen ook een sprongetje in hun ontwikkeling blijken te hebben doorgemaakt’

Citaat Antroposana (zie onder actueel)

Het lijkt erop alsof men bij Antroposana zegt: ‘Maak je niet druk…niet zo erg die mazelen.’ Vertel dat maar eens aan een kersvers ouderpaar waarvan het kind mazelen heeft.

In Oostenrijk daarentegen neemt men in antroposofische kringen de laatste tijd een beetje gas terug wanneer er publiek over mazelen wordt gesproken. Daar bleken afgelopen lente in een steinerschool een groot aantal kinderen met mazelen te zijn besmet. In het begin vond men dat natuurlijk een ‘geschenk Gods’ en zelfs in de pers kon men lezen dat er mazelenfeestjes werden gegeven om het ‘geschenk’ met anderen te delen. Toen echter de mazelenepidemie zich als een vuurtje over Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland begon te verspreiden, de autoriteiten van eerstgenoemde landen vreesden dat met de massale opkomst voor het E.K. voetbal de epidemie zich nog sneller zou gaan verspreiden, de media zich hierop stortte en begon te zoeken waar het vuurtje was aangestoken, kwamen ze al vlug bij het Oostenrijkse steinerschooltje uit.

De laatste wist niet beter dan een persbericht te verspreiden waaruit op te maken valt dat de school ouders altijd het inenten aanbeveelt. Er is toch geen hond in heel antroposofenland die dat gelooft: een steinerschool die inenten aanbeveelt. De school heeft natuurlijk omdat ze niet anders kon de wettelijk verplichte informatie aan de ouders meegegeven. En waarschijnlijk eerst een voordracht over de zin van inenten gegeven. Geen ander onderwijsnet houdt zich bezig met het geven van voordrachten rond inenten zoals steinerscholen dat doen.

Steinerschool Turnhout bijvoorbeeld profileert zich op haar website met zeven artikels. Een daarvan luistert naar de naam ‘Prikken of slikken’ en handelt over vaccineren. De inhoud van het korte artikel lijkt te zeggen; ‘Inenten? Hoeft toch niet.’

Toch triest dat die Oostenrijkse school zich publiek zo moet vernederen door wat in de eigen geest leeft te verloochenen. In de volksmond noemt men iemand die iets anders zegt dan wat hij denkt een …

Mazelen, niet zo erg?

De TelegraafNCR Handelsblad

 

17 Comments (naar externe site)

Delen