by Ramon De Jonghe • 

‘Door dat virus uit te roeien, ontneem je kinderen wellicht een ontwikkelingskans! Ouders die er zo tegenaan kijken, kunnen een weekend naar Engeland gaan en een mazelenhaard proberen tegen te komen.'[1]

Ik kreeg nog niet zo lang geleden bericht waaruit blijkt dat een steinerschool nonchalant omspringt met preventie tegen kinderziektes. Dat is niets nieuws. Ik heb daar in 2008 al aandacht aan besteed in Hype Hype Hoer@. Er was in Den Haag een mazelenuitbraak geweest met als bron de antroposofische gemeenschap. Eerder was in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland een ware mazelenepidemie uitgebroken, waarbij aanvankelijk antroposofen zeer trots waren om door middel van mazelenparty’s te laten zien dat ze niet bang zijn van ‘enge ziektes’. Toen echter de autoriteiten wilden weten waar de epidemie was ontstaan en men bij een Oostenrijks steinerschooltje uitkwam, werden de steinerschool hun woordvoerders plots iets minder luidruchtig. Je kan het hier nalezen.

Wat is er dan wel nieuw? Er komen ook in België twee steinerscholen in het nieuws doordat er een mazelenuitbraak heerst.  Veel kinderen in steinerscholen komen uit de antroposofische gemeenschap en zijn vaak niet ingeënt. Net voor Het Nieuwsblad kwam De Standaard als eerste met het nieuws.

De ontdekte besmettingen met de mazelen zijn te situeren in de steinerschool aan de Kasteellaan en in De Teunisbloem.

Mazelen zijn geen onschuldige ziekte. Er duiken af en toe verwikkelingen op en in één geval op de duizend kan de ziekte zelfs leiden tot ernstige complicaties zoals een herseninfectie.

Dat de uitbraak net na een vakantie plaatsvindt is niet zo vreemd: waarschijnlijk zijn er kinderen op reis geweest en hebben ze in een land met een lage vaccinatiegraad het mazelenvirus opgelopen. Ver hoeft men daar niet voor te gaan. Er wordt zelfs vanuit de antroposofische gezondheidszorg de suggestie gegeven om naar England te gaan om daar mazelen te halen.

Op de website van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging antroposofische gezondheidszorg , is informatie te vinden over mazelen, waarbij men onder andere tot de volgende conclusie komt:

Door dat virus uit te roeien, ontneem je kinderen wellicht een ontwikkelingskans! Ouders die er zo tegenaan kijken, kunnen een weekend naar Engeland gaan en een mazelenhaard proberen tegen te komen.

Wie het wil, kan het in Engeland gaan zoeken? Maar leest u zelf het hele artikel op Antroposana.

De Antroposofische Vereniging in Nederland laat op haar website in ‘huisarts Madeleen Winkler het woord voeren:

‘Kijk je vanuit het gezichtspunt van karma en reïncarnatie dan is dat een mogelijkheid om een eenzijdige aanleg te vereffenen en meer mens te worden (1). Door onder begeleiding een ziekte goed door te maken, kan het lichaam van een kind iets ‘leren’.’

‘Als u uw kind de mogelijkheid wilt laten om de klassieke kinderziektes door te maken, zoekt u dan voordat uw kind ziek wordt de begeleiding door een antroposofisch, of andere complementair werkend arts (voor adressen zie www.nvaz.nl).'[2]

Karma en reïncarnatie? Dat duo komen we ook bij Antroposana tegen in een brochure over vaccineren.

Antroposofische kijk op (kinder)ziektes

Kinderziektes blijken het kind te kunnen helpen in de ontwikkeling. Zij helpen het kind om het lichaam, dat het van zijn ouders ‘geërfd’ heeft, tot ‘eigen’ lichaam, een eigen ‘thuis’ te maken. Met iedere kinderziekte die een kind doormaakt, maakt het een deel van het lichaam meer tot het zijne. Ouders die zich bewust zijn van deze kant van ziekte, zullen in veel gevallen kunnen bevestigen dat hun kind, nadat het bijvoorbeeld de mazelen heeft overwonnen, echt een stap in zijn ontwikkeling gezet heeft.

Update 07/09/2013

Reportage van EO-programma De Vijfde Dag: Waarom antroposofen hun kinderen niet inenten.

Update 21/01/2018

Bovenstaande video is verwijderd. Nieuwe link naar video over antroposofen en vaccinatie.

https://www.npo.nl/de-vijfde-dag/04-09-2013/EO_101196128/POMS_EO_485502

Noten

[1] Aad Meijer, Wat is er mis met mazelen?, Antroposana, 1 oktober 2008

[2] Madeleen Winkler, Antroposofische gezichtspunten over vaccineren bij kinderen en volwassenen, Thema’s AViN (update: artikel op andere locatie, klik hier)

 

38 Comments (naar externe site)

Delen