Antroposofische journalistiek: citaten manipuleren

Michel Gastkemper, antroposofisch journalist, bestuurslid Antroposofische Vereniging in Nederland en por­tefeuillehouder landelijke antroposofische bibliotheek Den Haag, probeert zwarte piet Van Bemmelen aan mij door te spelen.

Nadat op 8 oktober j.l. op zijn weblog ter sprake was gekomen dat Daan van Bemmelen (1899-1982), de grondlegger van de steiner/vrijeschoolbeweging in Nederland en persoonlijke leerling van Rudolf Steiner (1861-1925), wordt be­schuldigd van seksueel misbruik, manipuleerde Gastkemper mijn tekst alsof de beschuldiging van Van Bemmelen op mij van toepassing was.

Gastkemper, die eerder al liet blijken kritiek op de antroposofische beweging te monitoren[1] weigert tot nu toe zijn misleidende tekst te verwijderen. Vanuit het antroposofisch (school)milieu wordt Gastkempers actie positief onthaald. Zo vindt de gepensioneerde antroposofische leraar Pieter HA Witvliet, die een las­terblog bijhoudt waarop hij wekelijks beledigende berichten over me schrijft, het geweldig dat Gastkemper tekst manipuleert en me lik op stuk geeft. Al zegt hij er wel bij dat het een lik uit een potje met bedorven waar is.

De antroposofische monitor doet wat hij denkt te moeten doen, maar veel helderder wordt men er niet van. Zowel Witvliet als Gastkemper hebben in het verleden al vaker geprobeerd om slachtoffers van bekende antroposofen zoals Daan van Bemmelen of Bernard Lievegoed (1905-1992) als onbetrouwbaar af te schilderen of in twijfel te trekken.[2]

Zowel Gastkemper als de antroposofische Vereniging zijn niet bereid om commentaar te leveren op de actie van het bestuurslid.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord