Diffamatie

Dat is een mooi woord voor laster en/of eerroof. De afgelopen week kwam de steinerschool van Leuven in het nieuws doordat er lijfstraffen werden uitgedeeld en kon een overijverige ouder van een half dozijn kinderen op die school het niet laten om te pas en te onpas in de media te suggereren dat ik al drie jaar een lastercampagne tegen de Leuvense steinerschool opzet.

Ik begin me nu al af te vragen of dit niet het zoveelste incident is dat in die hetze past. Toevallig is het niet de eerste keer dat zo’n incident gebeurt in de aanloop naar de opendeurdag van de school. Ik heb te veel meegemaakt om nog in toeval te geloven. Ik beschik nu natuurlijk nog niet over genoeg elementen, ik las het artikel pas, maar ik ben benieuwd wat ik de volgende dagen ga ontdekken. Ben ik nu zelf aan het natrappen? Mogelijk, maar misschien is dat een normale reactie als je weet hoe vaak er de voorbije jaren naar de school van mijn kinderen is nagetrapt..

Inmiddels is de Steinerschool van Leuven ‘aangeschoten wild’ voor de media en voor figuren als u, die al drie jaar lang een kruistocht tegen die school voert.De redactie van Het Laatste Nieuws, die via Belga het bericht uit De Standaard klakkeloos overnam op haar website, heb ik vanmiddag per mail geïnformeerd over wat er fout was. Geen aanpassing (ook niet op de site van De Standaard trouwens, die ik ook informeerde), geen reactie op mijn mail. Ook de nieuwsredactie heb ik vanmiddag erop gewezen dat het bericht in het radiojournaal van 12u een zeer kromme weergave was van de werkelijkheid. Journaal van 13u: niks aangepast. Ook een hele namiddag geen reactie.

Ik heb die zaak ook nader onderzocht en vastgesteld dat het allemaal deel uitmaakt van een bewuste poging (niet de eerste) om de steinerschool van Leuven te destabiliseren, achter de schermen geleid door een ontevreden ouder … .

Wat valt die man in herhaling zeg. Dat vond ook een andere lezer van De Standaard.

Mijnheer, u draait hopeloos om de feiten heen, en verzuimt om in te gaan op waar het om gaat. Werd dit meisje ja dan neen, verplicht trappen op en af te lopen voor een miniem vergrijp, als enige die de zelfgemaakte straffen van de klasgroep moest uitvoeren?? Is ze ja dan neen hiermee doorgegaan tot struikelens toe onder druk van een klasgroep, die uiteraard leedvermaak koesterden? Heeft die klasgroep ja dan neen voor kinderen van hun leeftijd een nogal nare, wreedaardige resem straffen ‘goedgekeurd’ zonder dat de lerares dit van in den beginne in vraag heeft gesteld? En werd er bij kinderen van 11 jaar een hoogst ingewikkeld iets als de strafbepalingen van het Romeins recht op een beschamend simplistische manier uitgelicht, om dit projectmatig tot een ‘praktijkoefening’ om te brouwen? Ik vrees, mijnheer, dat uw apologie mij als moeder en geschiedkundige weinig geloofwaardig overkomt, hoezeer u ook uw best doet. En blijkbaar sta ik hierin helemaal niet alleen.

Inderdaad, deze lezer staat niet alleen. Deze ‘begripvolle’ man, die voor de school dienst doet als vertegenwoordiger die  louter gebakken lucht verkoopt, heeft blijkbaar nog altijd niet begrepen dat niet alleen de Leuvense , maar ook alle andere steinerscholen mijn volledige aandacht krijgen.  Dat hij net zoals nog een aantal steineradepten nogal persoonlijk wordt en ergens  op De Standaard online in een reactie het woord ‘rechtszaak’ laat vallen, moet niet verkeerd opgevat worden. Maar iets zeggen over de steinerschool, neen hoor, dat mag niet. Het belooft in ieder geval voor wanneer mijn boek uitkomt.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord