Steineradept cultiveert obsessie

Het is de vierde keer in drie jaar tijd dat ik er een stukje over schrijf: de stalkende antroposofische leraar. Misschien had ik de raad van vrienden moeten volgen om toch maar een klacht neer te leggen wegens smaadschrift. Maar goed, een aanhanger van Steiner is dus al drie jaar door me geobsedeerd.

Na Rudolf Steiner verheerlijken heeft men ten huize Witvliet nog een andere vorm van fetisjisme ontdekt. De  stalkende antroposofische leraar Pieter HA Witvliet (aka Joost Alfrik) heeft zo maar eventjes de kaap van 50 denigrerende blogberichten met als onderwerp Ramon De Jonghe gehaald. Een fraai staaltje ‘mindporno‘.

hippieschool

Vrije School Den Haag in de hippietijd

Daniël ‘Daan’ Van Bemmelen

Witvliets lastercampagne begon in 2010, toen hij onder de naam Joost Alfrik opdook op de website Steinerscholen.com. Aanleiding was dat Witvliet het niet kon verkroppen dat op Steinerscholen.com bericht werd dat een oud-leerling van de Vrije School Den Haag bij misdaadjournalist Stan de Jong kwam vertellen misbruikt te zijn geweest door Daan van Bemmelen (Djakarta 1899-Den Haag 1982). Van Bemmelen was de oprichter van zowel de Haagse vrijeschool als van de steiner/vrijeschoolbeweging in Nederland en een persoonlijke leerling van Rudolf Steiner. Voor veel antroposofen is Daan van Bemmelen een icoon, net zoals Bernard Lievegoed en Willem Zeylmans van Emmichoven.

‘Geen bewijs, geen schuld’

Volgens de oud-leerling stond Daan van Bemmelen in de schoolgemeenschap bekend voor zijn pedofiele geaardheid en bleef hij zelfs na zijn pensionering de school nog frequent bezoeken tijdens de schooluren. Het bijzondere is dat Witvliet steigert bij de gedachte dat zijn grote voorbeeld aan kritiek onderhevig is, maar tegelijkertijd de beschuldigingen aan het adres van Van Bemmelen wel serieus neemt. ‘Ik beweer niet dat er niets is gebeurd…Maar zolang er geen bewijs is, is er geen schuld’, aldus de antroposofische leraar.

Op een akkoordje gooien?

Begin 2013 probeerde Witvliet, omdat ook zijn echtgenote genoemd werd naar aanleiding van Witvliets lastercampagne – en later ook met betrekking tot belangenvermenging bij de accreditatie van Hogeschool Helicon – haar buiten beeld te houden (zijn echtgenote was volgens Witvliet herstellende van een hartinfarct). Witvliet bood in ruil om zijn vrouw niet te noemen zelfs aan om informatie die hij eerder had gepost weg te laten.

Copypasting

Naast enkele nepblogs en een informatief blog voor steiner/vrijeschoolleraren waarop Witvliet/Alfrik gedateerde artikels over steinerpedagogie kopieert, onderhoudt Witvliet/Alfrik ook al drie jaar lang een lasterblog om kritiek op antroposofisch onderwijs onder de mat te vegen en critici in diskrediet te brengen.

Screenshots Pieter Ha Witvliet zijn obsessiesmaadschrift opgelijst en Witvliets verzameling blogs.

Ramon De Jonghe

Print Friendly
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *