‘Zelden te laat om je kind naar een normale school te sturen’ | VIVA forum

Vrije School is een experiment. Er is slechts een heel klein aantal leerlingen die iets eraan heeft gehad. Dat baseer ik op het aantal mensen die ik persoonlijk ken dat de Universiteit in kon na de 12/13de klas. Wat grofweg 1/5 is van de scholieren.Je kan de school helemaal doorlopen zonder goede cijfers te halen. Ze letten niet op wat je doet. Als jij je maar gedraagt en niet veel schooldagen mist, is het allemaal goed.

Pas vele jaren later kwam ik zelf erachter dat de opbouw van het leerprocess weinig logica in zich heeft gehad. Een aantal voorbeelden:

Een intensieve maandsessie wiskunde en daarna 11 maanden nauwelijks of niet terugkomen naar wat je geleerd hebt of naar wat er getoetst is.Of een andere aanpak met betrekking tot de talen. Voor Frans/Engels/Duits/Nederlands zit je vanaf de 6de vele jaren dezelfde rijtje grammatica regels te blokken. Iedereen weet het al. Zelfs de moeilijk lerenden. En toch word er niets mee gedaan. En pas na de 11de klas beginnen ze voor het ‘VMBO’ hiervoor officieel te examineren. Dat is heel veel jaar gewoon weggegooid in verband tot de talen. Kon er niets beter gedaan worden in een paar jaar tijd? Wellicht eerder geëxamineerd? Of de kennis verder uitgebreid?Het ergste van dit allemaal is dat je pas begint met leren na de 11de klas. Want dan hebben de cijfers nut. Heb je een slechte resultaat en ziet je toekomst er slecht uit? Nou dan vertellen je ze dat als je 16 bent. Wat veel te laat is voor de meesten.De 20% die ik in het begin noemde. Die hebben de vaardigheden en het talent om een ongelooflijke hoeveelheid stof in een zeer korte tijd te begrijpen en te onthouden. En dat is wat er bij de Vrije School van je word verwacht. Ten minste als je het maximale uit je kind wilt halen.

Mijn advies is. Het is zelden te laat om je kind naar een normale school te sturen. Tenzij je dochter zeer intelligent/begaafd is. Zal de Vrije School weinig hulp bieden. Als we het ten minste hebben over leren.

Bron: dochter van 8 alsnog naar vrije school? – Kinderen | VIVA forum