Contact

Je kunt  een reactie achterlaten in het reactiekader hieronder of me contacteren via ramon@antroposofia.be indien je je bericht niet wil gepubliceerd zien.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Contact

 1. Beste Ramon,
  ik was nogal verbaasd over de inhoud die jij met een enorme focus beschrijft.ik wil je laten weten dat er veel positieve ontwikkelingen zijn binnen de zorg in het antroposofische stroming.Ik zelf ben iemand die gelooft dat je dit tot je kan nemen en gebruiken in je voordeel of in iemand anders,noem het maar een middenweg .ik ben niet van het uiterste zoals sommige antroposofen dit wel hebben.Ik vindt het jammer dat er weinig ruimte is voor het positieven. De uiterst interessante beschreven commentaren van jou mag er zeker zijn.ik heb een vraag en die zie ik niet beantwoord,wat maakt jou zo kritische op de antroposofie.

  Groet Bert Visser

 2. Hallo Ramon,

  Voor de nuance. Ik lees je stukken en herken er (als niet antroposofische ouder van twee kinderen op de middelbare vrije school in Zutphen) heel weinig in. Wij treffen een prettige open school met een kindvriendelijk karakter waar het meer gaat om het echt leren dan om de cijfers en de druk van de inspectie. De school is de grootste middelbare vrije school van het land en wordt bezocht door kinderen van vrije basisscholen en van openbaar onderwijs. De verhouding is ongeveer 50/50. Kinderen hebben het prettig en leren iets meer (koor, smeden, tuinbouw enz). De school scoort ook bovengemiddeld in allerlei lijstjes.

 3. Zelden zo’n kinderachtige ijver gezien om kritiek te geven op iets wat je duidelijk niet helemaal snapt. Je bent een soort extremistische anti-soof. Zoals met alle scholen zijn er voor -en nadelen. Een nadelige ervaring van jou wil niet zeggen dat het overal hetzelfde is. Ik heb uitstekende ervaringen met onze Steinerschool waar ik een hoogbegaafd kind heb. Ik heb deze school gekozen omdat ik een evenwichtig kind wil, een kind wat ook emotioneel goed in zijn vel zit. Een kind dat oog heeft voor de wereld om zich heen en de noden van deze wereld. Geen kind wat alleen maar kille feitjes in zijn hoofd gestampt krijgt. Een kind dat zelf leert denken en voelen wat hij vindt. Spijtig wat je deze ervaringen niet hebt gehad maar om nu op zo’n manier, als een soort Geert Wilders, te keer te gaan, is wat goedkoop. Voor elk onderzoek wat negatief uitpakt zijn er onderzoeken te vinden die een positieve kijk geven. Dit is voor veel scholen het geval. Om na negatieve ervaringen een soort haat-campagne op te zetten is in mijn ogen wat kinderachtig.

 4. Ramon de Jonghe, ik heb vernomen dat er door de heer van de Winden, of wel meneer anoniem door mij op deze website onwaarheden worden gepubliceerd. Ik heb hier van aangifte bij de politie gedaan, en eis dan ook dat het per direct van deze website wordt gehaald. Het gaat om het stuk dat ik de heer van de Winden zou hebben geprobeerd aan te rijden. Ik ga vandaag controleren o het verwijderd is.

 5. De angst voor de dood is zo overweldigend voor velen, dat ze open staan voor ideeen, waarin een scheiding tussen lichaam en geest wordt gemaakt.

  Als epilepticus kan ik uit ervaring zeggen dat als je hersens stoppen je geest ook weg is,
  dat het lang kan duren voordat die terug is en dat die niet altijd helemaal terug komt…
  Maar dit terzijde.

  Massabewegingen die zich scharen achter niet ter discussie staande, niet verifieerbare opvattingen, leiden bijna onvermijdbaar tot indoctrinatie en misbruik, zijn potentieel catastrofaal en catastrofaal gebleken,en dienen daarom uit alle macht bestreden te worden om te voorkomen
  dat ze een machtsbasis vormen.

  Goed werk Ramon,

  Groeten Bobby

 6. Beste Ramon,
  Rancune en pijn zijn zelden een goede voedingsbodem voor een eerlijke en open reflectie.
  Je persoonlijke ervaringen vertellen via je blog is prima en kan anderen helpen genuanceerder te denken.
  Maar wat is nu de meerwaarde om zo ongenuanceerd en karikaturaal beelden neer te zetten? Je beeldvorming laat weinig ruimte voor de positieve aspecten van de vrije scholen, deze zijn er volop. Kinderen worden veel persoonlijker gezien en ontwikkelstof is meer maatwerk.
  Steiner’s teksten dienen gelezen te worden binnen de tijdsgeest van het begin van de 20e eeuw, met alle beperkingen vandien. Anthroposofie is geen geloof, meer een innerlijke en persoonlijke zoektocht. Het kind met het badwater weggieten is zonde.
  Incompetente docenten zijn overal, helaas. Maak geen wrange karikatuur van het vrije school onderwijs. Er gebeurt veel moois, het is een levende gemeenschap van leerlingen, ouders en docenten die iets van het leven willen maken. Ik heb ervaren dat pubers er i.h.a. persoonlijker, breder en veelzijdiger worden opgeleid/gevormd dan in het reguliere onderwijs.

 7. Dag Cees,

  Zoals je kunt ervaren, laat ik ruimte om positieve ervaringen weer te geven. Ook jouw tekst is dus welkom. Aanhangers van de antroposofische school doen overigens al meer dan voldoende om hun onderwijs te promoten. Daar hoef ik niet dadelijk aan bij te dragen. 😉

  Waar aanhangers een fantastische school zien die ze vaak verdedigen alsof het om hun eigen bloed gaat, zie ik de antroposofische school als tak van een wereldwijde sekte waar manipulatie, bedreiging, leugen en bedrog hoogtij vieren.

  En wat de nuance in mijn teksten betreft: die is er echt wel. Want de werkelijkheid van de antroposofische school is nog erger dan wat ik beschrijf en ik betwijfel dat het publiek daar klaar voor is.

  Mvg

Geef een antwoord