Farmacie

Weleda_Logo_BlueWeleda, Wala, Dr. Hauschka, …

Antroposofische geneesmiddelen hebben met homeopathische geneesmiddelen gemeen dat beiden gebaseerd zijn op het verdunnen van natuurlijke grondstoffen (plantaardig, mineraal of dierlijk) tot in theorie alleen het werkzame bestanddeel overblijft. In de meeste gevallen is deze werkzaamheid echter niet wetenschappelijk aangetoond.

Antroposofische geneesmiddelen worden over het algemeen minder sterk verdund dan homeopathische geneesmiddelen, met als gevolg dat antroposofische geneesmiddelen, in tegenstelling tot homeopathische, nog wél aantoonbare hoeveelheden van de uitgangsstof kunnen bevatten[1]. Om die reden zijn antroposofische geneesmiddelen minder onschuldig dan homeopathische; al dan niet ernstige bijwerkingen zijn bij antroposofische geneesmiddelen mogelijk. Met name middelen op basis van mineralen kunnen aanzienlijke concentraties zware metalen bevatten die blijvende gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Iscador

Een nog niet overal geaccepteerd antroposofisch middel is Iscador. Gesteld wordt dat het helpt bij de behandeling van kanker. Het onderzoek naar de effectiviteit van Iscador overtuigt niet iedereen en de resultaten zijn niet altijd eenduidig. De werkzaamheid van het middel kon niet steeds worden aangetoond.[2] Enkele bijwerkingen zijn bekend.[3] Ander onderzoek heeft aangetoond dat Iscador (maretak) bij kanker tot goede resultaten kan leiden. Met name over het stimuleren van het immuunsysteem en de vermindering van bijwerking van chemokuren is positief gerapporteerd. [4] Ook wordt verzachting van pijn gerapporteerd bij kanker in een vergevorderd stadium. Dit kan samenhangen met deendorfine-afscheiding die door de maretakbehandeling wordt gestimuleerd. Ook herstel van de eetlust, met als gevolg gewichtsherstel naar een normaal niveau, en normalisering van een verstoord slaappatroon worden gerapporteerd. [5] Deze werkingen verbeteren de kwaliteit van leven. [6] In Zwitserland zijn in een speciale kankerkliniek al 30.000 kankerpatiënten behandeld met een combinatie van medische therapie en maretakbehandeling. [7] Bij een integrale behandeling van kanker worden medische therapieën zoals chemokuur, bestraling en operaties gecombineerd met een maretakbehandeling en andere aanvullende behandelingen zoals kunstzinnige of creatieve therapie, massage en lotgenotengroepen; hiervoor bestaat echter geen wetenschappelijke basis. Atopische allergieën zoals astmahooikoorts en constitutioneel eczeem komen minder vaak voor bij kinderen die zijn opgegroeid met een antroposofische levensstijl.[8]

bron: Wikipedia

Geef een reactie