Oud-leerling vrijeschool Driebergen: ‘Ik ben door de vrijeschool onherstelbaar beschadigd’

In het vierluik over geweld dat ik in 2011 naar aanleiding van het rapport over geweldpleging in de vrijeschool van Driebergen schreef, haalde ik al aan dat geweldpleging in steiner/vrijescholen slecht zichtbaar is voor de buitenwereld. Een van de oorzaken is dat geweldfeiten – net zoals andere feiten die niet stroken met het ideaalbeeld dat de antroposofische school voorhoudt – zelden bespreekbaar zijn of doodeenvoudig worden ontkend.

Maar er zijn desondanks toch slachtoffers die durven spreken. Kort na het verschijnen van het artikel School torpedeert vader kreeg ik bijvoorbeeld via mail een getuigenis binnen van een oud-leerling van vrijeschool Driebergen, waaruit blijkt dat geweldproblemen – en het ontkennen ervan – ook in het verleden al speelden.

De oud-leerling wil absoluut anoniem blijven en wil ook niet worden getraceerd via specifieke feiten in het getuigenis. Daarom is slechts een deel van het getuigenis weergegeven. De weggelaten delen zijn zeker niet minder schokkend.

Ik ben in de onderbouw naar de Vrije School in Driebergen[1] gegaan. De docent die ik daar had, heb ik gehouden tot en met de 6e klas. In die periode ben ik extreem gepest tot fysiek (groeps)geweld aan toe. Dagelijks uitgescholden voor ‘heks’, mijn spullen vernield of weggegooid, regelmatig mijn jas ondergeplast of in de wc geduwd. Regelmatig werd ik op weg naar de bushalte opgewacht en in elkaar geslagen door klasgenoten. Dit gebeurde ook wekelijks op het schoolplein, waarbij zelfs een keer mijn arm is gebroken.

Mijn ouders werd door de leerkrachten verteld dat ik loog en een grote fantasie had, want er was volgens de school niets aan de hand. De leerkracht zelf deed actief mee aan de pesterijen en kleineerde mij waar en wanneer mogelijk. Toen mijn arm werd gebroken, kreeg ik thuis enorm op mijn kop, omdat ik niet wilde toegeven aan wat zij wilden horen: dat ik uit onhandigheid zou zijn gevallen in plaats van dat mijn gebroken arm het gevolg was van fysiek geweld (3 leerlingen hielden mij vast en een 4e trapte herhaaldelijk op de arm).

Het was hel. Altijd in angst leven, liefst met de rug tegen een muur staan om fysieke aanvallen van achteren te voorkomen. Kilometers omlopen naar andere bushaltes om klasgenoten te ontlopen. Thuis nog meer straf krijgen, omdat ik zogenaamd zou liegen.

In klas 7 kregen we een andere leerkracht. Die vertelde mijn ouders dat er toch een deel van mijn verhalen waar was, al was dat volgens die leerkracht wel mijn eigen schuld. Zijn pesterijen waren nog erger dan die van zijn voorganger. Zijn gedicht in mijn ‘rapport’ was vernietigend: ik was een onmogelijk kind dat het leven van andere kinderen onmogelijk maakte. Ergste was nog wel dat hij dat voorlas aan de klas.

Ik ben door de vrijeschool onherstelbaar beschadigd. Tot vandaag de dag heb ik grote sociale problemen waardoor ik ondanks een hoge intelligentie moeilijk een baan kan vinden en geen baan kan behouden. Angst voor mensen, angst voor groepen. Depressies en suïcidaliteit zijn een terugkerend fenomeen in mijn leven. Ik heb twee gewelddadige relaties achter de rug doordat mijn beschadigingen mij een gemakkelijk slachtoffer maken voor verkeerde mannen.

Overigens heeft mijn opa mij achter de rug van mijn moeder om bijlessen gegeven, omdat hij niet aan kon zien dat ik op mijn 9e nog geen maaltafel uit mijn hoofd kende.

Het is een schrijnend verhaal en het werpt de vraag op: Heeft men in de vrijeschool Driebergen een structureel agressieprobleem?

Voetnoot

[1] De naam van de school is onlangs veranderd in De Vuurvogel Driebergen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

26 thoughts on “Oud-leerling vrijeschool Driebergen: ‘Ik ben door de vrijeschool onherstelbaar beschadigd’

 1. Dankjewel voor jouw zeer moedige getuigenis. Jouw getuigenis raakt mij intens en diep.
  Jouw getuigenis is een herkenning, maar ook een erkenning voor mij en de terreur waar ik als kind jarenlang onder gebukt ben gegaan in de vrijescholen van Driebergen en Zeist.

  Omdat ik zelf ook getuigenissen heb afgelegd, heb ik nu nog dagelijks last van de terreur die op mij wordt uitgeoefend door de antroposofische beweging en hun vrijescholen. Men tracht mij monddood te maken en in diskrediet te brengen. Deze aanvallen worden inmiddels opgemerkt en falen hopeloos.

  Zelf wordt ik zeer goed begeleid door justitie. In opdracht van minister van veiligheid en justitie, Ivo Opstelten, is “Sektesignaal” opgericht. Ik kan je aanraden men hen contact op te nemen.

  Het nummer van Sektesignaal is 088-5543276.

  Als je wil kan ik je via mijn contactpersonen met hen in contact brengen. Ik heb zeer goede ervaringen met dit meldpunt.

  http://www.sektesignaal.nl/

  Nogmaals veel dank voor jouw moedige stap zoiets pijnlijks en kwetsbaars met ons te willen delen. Ik hoop dat je kunt zien en je er bewust van kunt zijn dat jouw kracht zo helpend is, ook voor het herstelproces van ook anderen!

  Warme groet,

  anoniem.

 2. Ik vroeg me hierboven af of men in de vrijeschool Driebergen een structureel agressieprobleem heeft en mijn woorden waren nog niet koud of ik kwam twee actuele berichten tegen over agressie in een antroposofische kinderopvang en dito school. Het eerste gaat over kinderopvangcentrum Nissehof in Venray, het andere over Rudolf Steinerschool Breda, waar volgens de krant leraren kinderen intimideren, kleineren en denigreren.

  Ouders die de wantoestanden aanklagen worden door de schoolverantwoordelijken met een kluitje in het riet gestuurd en aangemaand hun kinderen van school te halen. Waar heb ik dat nog gehoord? Wie op het kopje ‘Getuigenissen’ op deze weblog klikt, zal zich ervan kunnen vergewissen dat dit soort zaken schering en inslag zijn op steiner/vrijescholen.

  Maar goed, naar de artikels.

  Rudolf Steiner School berispt om gedrag leraar (Nadine Kieboom, Breda Vandaag, 03/02/2014)

  (…) BREDA – Twee leerkrachten van de Rudolf Steiner School in Breda worden door ouders beschuldigd van onacceptabel gedrag tegenover leerlingen. De leerlingen van de vrije school in de wijk Doornbos-Linie zouden worden blootgesteld aan kleinerend, intimiderend en denigrerend gedrag van leraren. Een van beide leraren werd eind vorig jaar met ziekteverlof gestuurd door de school. (…)

  (…) Een van de twee docenten, een lerares, wordt verweten ‘in constante staat van irritatie’ te zijn. Zo dreigde de lerares de leerling ‘zo verschrikkelijk op zijn falie te geven dat de leerling het zijn hele leven zal heugen’. Deze commissie verklaarde deze klacht gegrond. De lerares in kwestie is nog steeds werkzaam op de school.

  De andere docent worden uitbarstingen, schreeuwpartijen en onacceptabel taalgebruik verweten. Omdat de leerkracht in november door de school tijdelijk met ziekteverlof is gestuurd, is deze klacht nog niet behandeld. Deze leraar komt sinds kort af toe weer kijken in de klas.(…)

  (…) Volgens de klachtencommissie had het bestuur deze leerkracht eerder moeten confronteren met de bandopnames en ook eerder met verlof moeten sturen. In plaats daarvan heeft bestuurder Paul Appel de betreffende moeder dringend verzocht de kinderen van school te halen vanwege de onhoudbare situatie. De commissie oordeelt dat de ouders ten onrechte zijn aangewezen als veroorzakers van het probleem.

  Hoewel er er klachten lopen bij twee leerkrachten, zouden meer ouders moeite hebben met de wijze waarop leraren lesgeven op de vrije school. De moeder, die anoniem wil blijven, heeft haar zoontje van 5 en dochter van 10 onlangs van school gehaald. Volgens haar durven de meeste ouders niet aan de bel te trekken. “Ze zijn bang dat hun kinderen het mikpunt worden van pesterijen door de leraren. In plaats van een klacht in te dienen, halen ze hun kinderen van school weg.”(…)

  http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2014-02-03/rudolf-steiner-school-berispt-om-gedrag-leraar

  Eigenaar opvang weg na agressie (NOS 31/01/2014)

  (…) De eigenaar van een kinderopvangcentrum in Venray mag niet meer op het centrum komen. De gemeente grijpt in, omdat de vrouw agressief met de kinderen omging.

  Twee ouders meldden zich bij de politie met vermoedens van mishandeling. Daarop liet de gemeente het antroposofische kindercentrum Nissehof, waar zo’n 50 kinderen tussen de 0 en 13 jaar op zitten, inspecteren.
  Bang

  De vrouw pakte de kinderen hardhandig beet, schudde ze door elkaar en duwde ze hard terug in hun stoel. Zeker één van de kinderen liep daarbij blauwe plekken op. Ook was ze verbaal agressief tegen de kinderen.

  De kinderen op het verblijf waren bang voor de vrouw, zegt de gemeente. Ze voelden zich niet veilig op de opvang. Het toegangsverbod voor de eigenaar geldt in ieder geval een half jaar. (…)

  NOS 31/01/2014 http://nos.nl/artikel/604515-eigenaar-opvang-weg-na-agressie.html

 3. Respect voor je getuigenis, oud leerling!!
  Het is weer niet te geloven, Ramon, je hebt het over nu!
  Alles van toen en nu is herkenbaar en het maakt me emotioneel. Het lichamelijke geweld heb ik gezien in mijn tijd. De geestelijke mishandelingen heeft me lang beschadigt, nu niet meer, maar ik heb er voor gevochten. Laat je helpen! voor mij was het zeer positief, inzicht geeft rust. Ik besef bijna dagelijks dat ik nu in mijn tweede leven zit en dat het voorbij is. Een dankbaarheid voor het nu. En… vooral plezier in de sociale kontakten zonder angst. Geef het niet op!
  Uitgever Sijthoff wil met mij samen en een onderzoeksjournalist aan de gang over de mistanden bij de antroposofen in nederland.Zij, uitgeefster, is nu op zoek naar een journalist. Ik weet niet of het Sijthoff lukt iemand naast mij te vinden, dus ik wacht het af. Deze site is goed voor getuigenissen, waarom zo weinig, laat van jullie horen!

 4. Inderdaad een heel moedige getuigenis.

  Ik lees ook dat de ouders steeds misleidt worden. daar heb ik dan weer ervaring mee. Eén van mijn kinderen kwam geregeld met verhalen. maar ik kon die gewoon niet vatten. Ze zijn zo extreem dat je je kind in eerste instantie niet kunt geloven. We leven toch niet meer in de middeleeuwen? denk je dan. Want daar leken die praktijken echt op. Als ouder ga je ervan uit dat je kind op school in een beschermde omgeving zit. Tot je er zelf in betrokken geraakt. Dan ga je anders denken. Alhoewel er toch nog gebeurtenissen zijn die moeilijk te vatten zijn. Zoals de lijfstraffen in de Leuvense Steiner school een aantal jaren geleden. Ook in het reguliere onderwijs in België moet je opletten. Maar zo erg als in die Leuvense Steiner school ben ik tot nu toe nog nergens tegen gekomen.

  Het is voor mij nog steeds moeilijk te geloven dat zulke instituten in deze maatschappij nog steeds kunnen voortbestaan. Ondanks mensenrechten organisaties en de vele onderwijs controles van de overheid uit.

  groetjes,
  Erika

 5. Een verhaal als dit is verschrikkelijk om te lezen en kan met geen mogelijkheid goed gepraat worden. De berichten lijken erop te wijzen dat er in Driebergen meer mis is (geweest) dan dit geval alleen. Wel vraag ik me af wat het verband is tussen dit geweld en het feit dat dit een vrije school is? De leerling in kwestie lijkt immers niet beschadigd te zijn door het antroposofische onderwijs op zich, maar door ernstige pesterijen van leerlingen en docenten.

 6. Beste A.noniem,

  Goede reactie op de misstanden binnen de vrijeschool de Vuurvogel uit Driebergen, dank daarvoor. Zeker voor de mensen die nu of in het verleden binnen deze antroposofische school zijn mishandeld en worden benadeeld. Als ik de mediaberichten lees over andere misstanden binnen vrijescholen zoals oa in bovenbeschreven artikel gaan mishandelingen, misbruik en pesten mogelijk toch hand in hand met de antroposofische inzichten in de vrijescholen. Zeker het karmaverhaal/geloof waar menig misbruik, pesten of mishandeling door leerkrachten, begeleiders van verstandelijk gehandicapten en priesters mee wordt vergoelijkt.

 7. Beste A,noniem, de consensus binnen de antroposofie is dat het groepsproces niet verstoord mag worden en dat de pikorde en hoe die zich uit, wordt bepaald door karma. Een kind dat extreem gepest wordt heeft dat in de antroposofie dus verdiend en heeft dat gepest worden nodig voor de persoonlijke ontwikkeling; daarom doen docenten daar dan ook zelf actief aan mee. Naast deze en vele andere kwalijke kanten van de antroposofie (weigeren van reguliere medicatie bijvoorbeeld) is het ook een feit dat de Vrije Scholen kinderen op een dusdanig wereldvreemde manier onderwijzen en vormen dat deze kinderen zich als volwassenen buiten de antroposofie maar moeizaam staande kunnen houden. Naast een achterstand in kennis is er ook een achterstand in de normale normen, waarden, omgangsvormen en de manier waarop een ex Vrije School leerling het leven/de wereld bekijkt en beleefd.
  Mijn verhaal staat dus zeker niet los van de antroposofie maar is een gevolg van de antroposofische leer.

 8. Allemachtig, hier schrik ik van! Zelf heb ik juist op de Vrije School een veilige basis gehad. Ik ben op mijn eerste (reguliere) basisschool juist gepest en op de Vrije School juist niet. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor deze persoon – en blijkbaar met hem/haar veel meer leerlingen – helaas anders is geweest. Ik wens hem/haar dan ook oprecht sterkte met het verwerken van alles!
  Nog even in het algemeen: ik zie in een aantal andere reacties op dit artikel waarin de Vrije School/antroposofie als geheel wordt aangevallen. Dat vind ik te ongenuanceerd. Natuurlijk, als er incidenten zijn moeten die niet in de doofpot worden gestopt, maar ik heb van veel medeleerlingen gehoord dat ook zij juist de Vrije School als een heel fijne plek hebben ervaren, waar ze juist even niet meer werden gepest, of, als dat wel gebeurde, dit goed werd aangepakt. Ik denk dat het per school/klassendocent/groep heel erg verschilt.

 9. Nog even een toevoeging nav wat Oud Leerling heeft geschreven als reactie op A.noniem: opnieuw: ontzettend naar voor je, dat zeker en ik wil je pijn absoluut niet bagatelliseren, maar ik vraag me nu wel af in welke tijd je op de Vrije School hebt gezeten. De Vrije School zoals ik het ken is veel meer down to earth, veel minder dogmatisch. De omschrijving die ik in dit artikel en de reacties tegenkom maakt me bijna bang voor een school waar ik persoonlijk 14 jaar plezier aan heb beleefd. Ik heb het woord karma nooit horen vallen, en zoals eerder gezegd werd pesten bij mij juist heel goed aangepakt. Ook hebben ze mij en mijn klasgenoten allerminst tot wereldvreemde mensen gemaakt. Alleen, zonder het op te dringen aan ons (of zo heb ik het in ieder geval nooit ervaren), hun kijk op het leven gegeven, waar ik soms (met de nadruk op soms) wel iets waardevols uit kan halen. Verder heb je het over achterstanden. In ieder geval op cognitief gebied heb ik die nooit gehad, al moet ik wel toegeven dat sommige andere klassen ver ondermaats presteerden. Achterstanden op sociaal gebied heb ik wel, maar die had ik ook al voordat ik naar de Vrije School ging. Op mijn eerste basisschool schijnen ze ook al te hebben gezegd dat ik misschien Asperger (een milde vorm van autisme) zou kunnen hebben.
  Wat betreft antroposofen die reguliere medicatie afwijzen: daar kan ik niets over zeggen uit persoonlijke ervaring, maar zolang ze dat anderen niet opdringen mogen ze dat lekker zelf weten wat mij betreft.

 10. Dag LMK,

  De periode dat deze oud-leerling schoolliep is bewust niet vermeld om te voorkomen dat deze oud-leerling getraceerd wordt door de antroposofische beweging en vanuit die hoek weer een of andere beschadigende campagne wordt opgezet.

  Maar misschien is het wel handig dat jij vertelt waar jij school hebt gelopen, zodat we weten waar jij positieve ervaringen hebt opgedaan? Altijd goed om te weten waar het dan wel goed zou zijn om antroposofisch onderwijs te krijgen.

  Bijkomend vraagje: ben jij na je afstuderen goed terechtgekomen? Ben je aan het werk gegaan, heb je voortgestudeerd of ben je in de antroposofische beweging blijven hangen (of er teruggekeerd)?

  Groeten,
  Ramon

 11. Weeral een geval van agressie gemeld m.b.t. vrijeschool de Vuurvogel in Driebergen. Deze keer niet binnen de schoolmuren, maar aan de schoolpoort.

  Een vader die eerder al vanuit de schoolgemeenschap hard was aangepakt, werd afgelopen vrijdag voor de school bijna van zijn sokken gereden door een furieuze moeder.

  De vader was vorige week vrijdag aan de school om een Sinterklaasgeschenk af te geven aan een van zijn kinderen en werd daar bijna aangereden door de vriendin van zijn ex-partner.

  Kort nadat hij het geschenk had afgegeven en terug wilde instappen in zijn wagen kwam er een auto hard op hem afrijden en scheerde – deels over de groenstrook langs de weg rijdend – rakelings langs de vader. Die kon nog net verschrikt opzij gaan om de auto te ontwijken.

  Met veel misbaar en al toeterend reed de bestuurster door. De vader herkende de bestuurster onmiddellijk: het bleek om ene Moniek te gaan, de beste vriendin van zijn ex-partner. Deze vrouw bleek een tijdje geleden naar andere ouders toe ook al opruiend te zijn geweest richting de vader.

  Wat deze vader nog zoal is overkomen in relatie met de vrijeschool is hier te lezen: http://www.antroposofia.be/ramondejonghe/?p=4909

 12. De ex-partner van de getorpedeerde vader uit het artikel “School torpedeert vader” http://www.antroposofia.be/ramondejonghe/?p=4909 stuurt een advocaat op Sonja Helling, schoolleider van de Driebergense vrijeschool de Vuurvogel, af.

  In de brief van “informeel advocatenkantoor Bakker” uit Driebergen http://www.bakkeradvocaat.nl/index.html sommeert ‘advocaat’ Agnes Bakker de schoolleider alle communicatie en mailcorrespondentie tussen de vrijeschool de Vuurvogel en de vader per direct te staken.

  Eerder suggereerde schoolleider Sonja Helling in een interview dat de ex-partner achter de valse politiemelding over vader zit. De melding is onderzocht en bleek vals.

  De vrijeschool de Vuurvogel bleek echter niet onder de indruk van de dreigende brief van de ex-partner van de vader. De vader bleef ook na deze dreigbrief gewoon correspondentie ontvangen van de verantwoordelijken binnen de Vuurvogel.

  Betrokken instanties zijn hierover geïnformeerd.

  Zie brief advocaat: http://www.antroposofia.be/ramondejonghe/wp-content/uploads/2015/02/Scan0001.jpg

 13. Jeugdzorg instantie hielp vader zijn kind van de vrijeschool de Vuurvogel in Driebergen te krijgen. Na de krokus vakantie vertrekt zijn kind naar een reguliere school in Driebergen. Aanhoudende pestproblematiek binnen de de Vuurvogel waar het kind ernstig onder leed was hier oa debet aan.

 14. Dag Ramon, ter aanvulling op het artikel “School torpedeert vader” de volgende feiten.

  Uit mailverkeer tussen schoolleider Sonja Helling en kleuterjuf Addie Sierksma van 7 en 8 oktober 2013 en telefonisch onderhoud tussen jou en Addie Sieksma op 5 oktober blijkt zonder enige twijfel dat Addie Sierksma vanuit de vrijeschool Driebergen in de functie van kleuterjuf valse verklaringen heeft afgelegd bij het AMK, over de vader uit het artikel.

  Het interne onderzoek van schoolleider Sonja Helling naar de valse verklaringen van Addie Sierksma bij het AMK geven eveneens een helder beeld van een leugenachtige Addie Sierksma, die bereid bleek het AMK voor te liegen en hiermee de vader vals te beschuldigen en te beschadigen.

  Schoolleider Sonja Helling beloofde aan de vader haar onderzoeksverslag over de valse melding door Addie Sierksma te delen met de Raad van de Kinderbescherming en de FO onderzoekers van het Ambulatorium: zie de-mail van de schoolleider aan vader http://www.antroposofia.be/ramondejonghe/wp-content/uploads/2013/12/mail-schoolleider-001.pdf

  Deze belofte blijkt eveneens een leugen te zijn geweest tegen vader, nu door de schoolleider Sonja Helling zelf. Uit geen enkel dossier van genoemde instanties blijkt dat Sonja Helling haar bevindingen heeft gedeeld en de valse verklaringen heeft gerectificeerd voor de vader.

  Addie Sierksma is sinds zij de Vrijeschool de Vuurvogel heeft verlaten aan het werk als “Helende Reis-therapeut” zie link: http://www.nvjt.nl/addie-sierksma/

  En als onderwijsondersteuner http://vlinderen.nu/index.php/onderwijsondersteuning/

  De Vereniging tegen de Kwakzalverij vertelt in het volgende artikel meer over de Helende Reis a: http://www.kwakzalverij.nl/1360/Helend_Reizen_naar_Utrecht

 15. Beste doet er niet toe,

  De ouders van dit kind hebben voor hun kind gekozen na veel incidenten, dit is verstandig te noemen.

  Eerder vroegen de schoolleider en de intern begeleider al hulp bij Centrum Jeugd en Gezin, aangaande de pest problematiek die onder hun verantwoordelijkheid plaats vond binnen de vrije school de Vuurvogel Driebergen.

  Deze jeugdzorg instantie deed melding bij de Inspectie van Onderwijs, omdat zij vanuit verschillende ouders signalen kregen over ernstige pestproblematiek binnen de vrije school de Vuurvogel

  Opvallend is dat het pesten voort kan gaan binnen de Vuurvogel. Meerdere ouders hebben hun kind inmiddels van school laten veranderen.

  Leerkrachten waarbij het pesten plaatsvind blijven nochtans het vertrouwen houden.

  Vriendelijk groet,

 16. @Doeterniettoe

  Het is toch niet nodig om meteen te gaan dreigen?

  Ik begrijp niet goed wat je graag verwijderd zou zien? Het artikel? Bepaalde reacties?

  Wat zou je melden bij de politie en waarom dan? Zijn er strafbare feiten gepleegd?

 17. Schokkend verhaal. Echter Komt dit bij meerdere vrije scholen frequent voor.

  Bij de schoolkeuze van onze kleine, heb ik me goed laten informeren over dit type onderwijs. Als je op de open dag komt, ziet het er positief uit. Als je echter wat verder op internet zoekt, en voormalige leerlingen of hen ouders spreekt, hoor je de echte verhalen. Gaat je door merg en been. Pesten wordt volledig genegeerd.

  Zwakke leerlingen worden onvoldoende begeleid, zodat na een achterstand de leerling naar bijzonder onderwijs kan worden verwezen. Dit is goed voor de statistieken want er wordt trots vermeld hoeveel % naar het vwo gaat.

  Misschien moet de inspectie hier eens meer op toe zien.

 18. In recent afgelegde verklaringen bij reguliere professionals en instanties wordt melding gemaakt van kindermishandeling in de vrijeschool de Vuurvogel uit Driebergen.

 19. Na getuigenissen van het mishandeling van leerlingen binnen de vrijeschool de Vuurvogel uit Driebergen door leraren. Komen er nu ook getuigenissen en diverse signalen van kinderen over ernstig pesten en elkaar slaan. Kinderen krijgen de meest nare zaken naar hun hoofd geslingerd, gevolgd door het uitdelen van klappen.

  Deze nare zaken horen zeker niet thuis op een (vrije) school en worden gedeeld met de reguliere professionals.

 20. Doe je kind nooit naar een Rudolf steiner school Nu anno 2017 worden kinderen nog steeds mishandeld , gepest, verwaarloosd, gehersenspoeld. Het gaat door merg en been en al die ouders die mee gehersenspoeld worden. In en in triest. Onveilige, on-hygienische omgeving. Er word verteld dat je kinderen niet moet vragen hoe het was op school, want een kind verteld toch niet de waarheid en heeft veel fantasie, bovendien snappen ze het toch ook nog allemaal niet! Mensen word wakker en bescherm je kind. Mijn kind was alles afgenomen , zijn eigen ik , alles waar mijn kind in geloofde. Geloofde niet meer in zichzelf en had geen levenslust meer. Kreeg achterstand op allerlei gebieden. Er kwamen met de dag meer blauwe plekken…tranen , paniek, angsten, ….Gewoon geen woorden voor!!!!!!!

 21. Beste Anoniem,

  Het lijkt er sterk op dat uw kind/kinderen ook mishandeld zijn binnen de Vrijeschool. Gaat dit over de Vrijeschool de Vuurvogel uit Driebergen?

  Respect dat u zich uitspreekt hierover, weet u de weg om deze misstanden te melden?

  Mijn kind heeft ook klappen gehad op deze school, we zijn erg druk met het wegwerken van alle leerachterstanden en het helen van de opgelopen trauma’s. De Vuurvogel sjoemelt daarnaast ook met de Cito toetsen.

  Hartelijke groet,

  Anoniem

 22. Hallo,
  Ik heb zelf ook op de vrije school vuurvogel gezeten en heb het er niet naar mijn zin gehad. Eigenlijk probeer ik te zeggen dat de vrije school de vuurvogel een heuse hel geweest is. Pesterijen die voorkomen in verschillende vormen en maten, dat is nog niet alles want op het moment dat een kind gepest wordt voor de ogen van een juf of meester dan word er simpelweg geen actie ondernomen. Of een verkeerde actie onderneemt namelijk profiteren van het feit dat een van de leerlingen gepest en getreiterd word. In veel van deze pesterijen spelen de meesters en juffen een grote rol.
  Zelf ben ik meerdere malen in een pestpartij betrokken geweest gek genoeg was IK altijd het slachtoffer….. Ik kan het me niet voorstellen dat een school pesterijen op deze hoogte nog kan toelaten daar kan ik me met geen gezond hoofd bij. Een van de pesterijen die ik heb mee gemaakt ging over het feit dat er heel veel kinderen in een boom klommen (ik dus ook) alleen ging ik als laatste, toen ik in de boom zat begonnen kinderen aan mijn benen te hangen en te trekken tot dat ik er bijna uitviel.Vervolgens ging ik naar de juf om het te vertellen en werd er tegen me verteld dat ik fout zat. Ik mocht helemaal niet in de boom klimmen en kinderen hebben helemaal niet aan je benen gehangen dat is helemaal nooit gebeurd. Ook ben ik toen ik klein was meerdere malen geslagen door een juf. Dit zijn twee van de vele verhalen en pesterijen die ik heb meegemaakt en slachtoffer geworden ben.
  Ook belangrijk is om te weten dat ik op 15 jarige leeftijd nog steeds leer achterstanden moet wegwerken terwijl ik nu al 3 jaar op een andere en betere school zit (een reguliere school). Dat is te bizar voor woorden, ik ken nu eindelijk de tafels uit mijn hoofd terwijl ik dat al 10 jaar geleden gekund zou moeten hebben!
  Hiermee wil ik duidelijk maken dat de rooskleurige waarheid van de vrije scholen die ze vertellen en de vrije school ouders ook nog geloven, Geloof me die waarheid klopt niet en trap niet in hun narcistische spelletjes, het zal je alleen maar geestelijke en fysieke schade opleveren waarbij ik op dit moment nog voor in therapie zit. Ik hoop hierbij dat ik mijn punt duidelijk heb en dat mensen met een probleem met de vrije school hierbij toch een soort van steun uit kunnen halen. JE BENT NIET ALLEEN.

 23. Jeetje wat heftig en herkenbaar! Ik zat ook op de vrije school de vuurvogel. Mijn leraar pestte mee met de andere kinderen. Ik heb me al die jaren niet veilig gevoeld. Toen ik de kans had ben ik dan ook direct naar een “gewone” middelbare school gegaan.
  Naast de pesterijen van medeleerlingen en meester werdt dyslectie ook stelselmatig ontkent (ik was gewoon dom). En toen het dan toch echt naar voren kwam uit een eindtoets was het argument dat ik van school zou gaan de reden om niet mee te werken aan een onderzoek.

  Kortom: mijn kinderen gaan echt niet naar de vrije school.

 24. Wat herkenbaar. Mijn zoon heeft voor, gelukkig een korte, tijd op de Vuurvogel gezeten. De sfeer die er heerste op het plein was vreselijk; alsof ouders meteen aanvoelden dat ik niet een van hen was. Nooit werd er gegroet. Mijn zoon kwam bij een heks van een kleuterjuf in de klas die al 10 jaar met pensioen had moeten zijn. Ze hield er een vreselijk militairistisch regime op na in de klas en toen mijn zoon een keer ernstig gevallen was commendeerde ze mij géén paracetamol te geven, maar een of ander antroposofisch goedje. Onze zoon ging huilend naar school en kwam huilend thuis. Tijdens een ouderavond van de klas werd er door de juf met andere ouders over een jongetje geroddeld wiens ouders niet eens aanwezig waren. Net als onze zoon voelden wij ons als ouders ook afschuwelijk daar. Een onheimische omgeving; niks ‘Vrijs’ aan. Wat een opluchting was het toen ook toen wij overstapten naar een reguliere school, zonder dogmatische ideologie. Waar ouders gewoon groeten en ons kind zichzelf kon zijn. Fijn om dit even van me af te schrijven. Het heeft me blijkbaar al die jaren erg dwars gezeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *