Hype Hype Hoer@: mazelen

Midden juli stond in een Nederlandse krant te lezen dat in Den Haag bij 24 kinderen en 1 volwassene mazelenbesmetting was vastgesteld. Een andere krant berichtte ook dat het vooral ging om kinderen vanuit de antroposofische gemeenschap. (zo klinkt het een beetje alsof antroposofen een soort Getuigen van Jehovah zijn)

Dat zo’n mini-epidemie de kranten haalt is omdat in sommige gevallen mazelen vrij gevaarlijk kan zijn. Mensen met kinderen kunnen bij het uitbreken van mazelen heel ongerust worden. Ik herinner me van mezelf nog dat ik mazelen kreeg en door de ontstane complicaties tussen leven en dood laveerde en drie weken lang alleen het plafond van mijn slaapkamer heb mogen aanstaren. Mazelen doormaken vraagt echt wel iets meer dan een verkoudheid uitsnotteren. Wanneer men dan in antroposofische kringen begint te praten alsof het máár mazelen zijn, rijzen mijn haren ten berge. In diezelfde lichtzinnige lijn staat op de website van de Nederlandse antroposofische gezondheidszorg Antroposana ook het een en ander te lezen.

‘Reden tot paniek?
Nee hoor, helemaal niet. Het doormaken van kinderziektes is in de meeste gevallen een heel gezonde zaak! Al vele ouders hebben in de loop der jaren ervaren hoe hun kind met het doormaken van mazelen ook een sprongetje in hun ontwikkeling blijken te hebben doorgemaakt’  

Citaat Antroposana (zie onder actueel)

Het lijkt erop alsof men bij Antroposana zegt: ‘Maak je niet druk…niet zo erg die mazelen.’ Vertel dat maar eens aan een kersvers ouderpaar waarvan het kind mazelen heeft.

In Oostenrijk daarentegen neemt men in antroposofische kringen de laatste tijd een beetje gas terug wanneer er publiek over mazelen wordt gesproken. Daar bleken afgelopen lente in een steinerschool een groot aantal kinderen met mazelen te zijn besmet. In het begin vond men dat natuurlijk een ‘geschenk Gods’ en zelfs in de pers kon men lezen dat er mazelenfeestjes werden gegeven om het ‘geschenk’ met anderen te delen. Toen echter de mazelenepidemie zich als een vuurtje over Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland begon te verspreiden, de autoriteiten van eerstgenoemde landen vreesden dat met de massale opkomst voor het E.K. voetbal de epidemie zich nog sneller zou gaan verspreiden, de media zich hierop stortte en begon te zoeken waar het vuurtje was aangestoken, kwamen ze al vlug bij het Oostenrijkse steinerschooltje uit.

De laatste wist niet beter dan een persbericht te verspreiden waaruit op te maken valt dat de school ouders altijd het inenten aanbeveelt. Er is toch geen hond in heel antroposofenland die dat gelooft: een steinerschool die inenten aanbeveelt. De school heeft natuurlijk omdat ze niet anders kon de wettelijk verplichte informatie aan de ouders meegegeven. En waarschijnlijk eerst een voordracht over de zin van inenten gegeven. Geen ander onderwijsnet houdt zich bezig met het geven van voordrachten rond inenten zoals steinerscholen dat doen.

Steinerschool Turnhout bijvoorbeeld profileert zich op haar website met zeven artikels. Een daarvan luistert naar de naam ‘Prikken of slikken’ en handelt over vaccineren. De inhoud van het korte artikel lijkt te zeggen; ‘Inenten? Hoeft toch niet.’

Toch triest dat die Oostenrijkse school zich publiek zo moet vernederen door wat in de eigen geest leeft te verloochenen. In de volksmond noemt men iemand die iets anders zegt dan wat hij denkt een …

Mazelen, niet zo erg?

 

De Telegraaf, NCR Handelsblad

Ramon DJV

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

17 thoughts on “Hype Hype Hoer@: mazelen

 1. Hoi,

  Het is een schande dat je als nietsvermoedende ouder in nederland je kind naar zo’n school kan sturen. Bijvoorbeeld omdat de buurvrouw ook haar kinderen op die school doet.
  Of omdat die school heel leuke aktiviteiten LIJKT te hebben.
  Je steekt je vinger in een wespennest. Er zou uitgebreidde informatie van de overheid moeten komen als je besluit je kind naar zo’n school te doen. Want in eerste instantie proberen de antroposoofjes toch leerlingetjes te rekruteren.
  Die zijn in het begin ook niet eerlijk over hun werkelijke beleid. En het kind in wording is de dupe.

 2. Hoi Ramon,

  Graag wil ik je wijzen op de site http://www.vaccinatieschade.be . Vaccins kunnen vaak meer schade aanrichten dan de ziekte zelf. Een epidemie kan ook niet ontstaan doordat een paar mensen hun kinderen niet vaccineren (de gevaccineerden zouden volgens de theorie van het vaccineren niet besmet worden waardoor dus alleen de kinderen die niet ingeënt zijn besmet worden).

  Groetjes,

  NB

 3. Beste,

  U hebt gelijk als u zegt, “een epidemie kan niet ontstaan doordat een paar mensen hun kinderen niet vaccineren”. Wat doen we als bijvoorbeeld een hele school niet vaccineert, want dat is het doel van de antroposofen. Wat als een hele gemeenschap niet vaccineert. Wie staat er dan in voor de waarschijnlijk beperkte zwaar zieke kinderen of een enkel overleden kind?

 4. Beste Erika,

  Omgekeerd stel ik u de vraag wie er in staat voor de gevaccineerde kinderen die ziek worden na een vaccin of dood gaan? We spreken dan van pijnlijke toevalligheden of wiegedood. Er zijn echter bewijzen dat vaccins schade aanrichten. Toch blijven we ze geven en verplichten we ze (polio).

  Het is erg als een kind zwaar ziek wordt of doodgaat, maar vaccins zijn geen oplossing. Gezonde kinderen zien het minste af en daar zou aandacht aan moeten besteed worden: gezonde voeding en beweging. Vaccins zijn er om ons gerust te stellen.

  Elke ziekte kent een natuurlijk verloop: het begint met een paar zieke kindjes, dan een grote groep kinderen tot het hoogtepunt en daarna steeds minder zieke kindjes en dan begint de cyclus terug. Afhankelijk van de ziekte kan dit een verloop van tientallen jaren hebben. De medische industrie gebruikt dit verloop om aan te tonen dat hun vaccin werkt en schuift de schuld van de toename van het aantal zieke kindjes altijd op de groep die niet vaccineert, wat zeer onlogisch is want zij kunnen onmogelijk zo’n toename veroorzaken.

  Als ouder willen we dat onze kinderen de juiste voedingsmiddelen binnen krijgen, soms gaan we zo ver dat we bepaalde kleurstoffen mijden, maar wanneer het over de medische toestanden gaat laten we toe dat ze ons kind inspuiten met o.a. vaccins met eiwitten afkomstig van apen (?). Ook de spuitjes die verschillende vaccins groeperen zijn niet te verantwoorden: je spuit rechtstreeks in het bloed van het kind verschillende mogelijke ziekmakers tegelijkertijd (die weliswaar onschadelijk zijn gemaakt, maar toch nog een invloed kunnen hebben op de gezondheid van het kind). Alle natuurlijke barrières van het lichaam om ongewenste indringers buiten te houden worden omzeild.

  De medische industrie werkt in op onze angst. Ze produceren nieuwe vaccins om ons gerust te stellen en testen ze vervolgens uit in Afrika onder het mom van gezondheidszorg aan de armen. Pas als het ginds redelijk veilig wordt bevonden, komt het hier de medische tests doorstaan. De slachtoffers zijn oftewel onverklaarbaar dood (wiegedood) of hadden al iets onder de leden (klassieke uitleg bij kinderen die polio krijgen na een vaccinatie).

  Ik begrijp uw bezorgdheid en deel die als moeder zeker, maar er zijn helaas dingen in het leven die niet beheersbaar zijn en bij deze moet ik de antroposofische scholen gelijk geven als ze de natuur haar gang laten gaan en zelfs “mazelenfeestjes” organiseren zoals vroeger.

 5. Beste,

  Allereerst, Ik ben eens op uw bovenvermelde site gaan kijken. Waarom moet ik 30 euro storten om iets te weten te komen waar iedereen toch zo’n belang bij heeft? Er staat niets op die site waar ik mij aan kan vasthouden.

  Als ouder kies ik de veiligste weg naar de toekomst voor mijn kinderen. Dat is voor iedereen verschillend en daar heb ik respect voor.

  Vaccinaties zijn wel niet voor niets uitgvonden.

  Als je de geschiedenis nagaat, als we die al
  kunnen geloven, kom je al vlug de ellende van polio tegen.

  In landen waar de vaccinatie niet verplicht is of zelfs niet bekend, derdewereldlanden, komt polio vaak voor. Hoe verantwoorden we dat?

  Vind jij een voorbeeld van iemand in ons landje, België, die gevaccineerd was tegen polio, ergens de laatste twintig jaar, en eraan gestorven is? Zonder je te verbergen achter wiegedood of “pijnlijke toevalligheden” want die kunnen wel echt eens toevallig zijn.

  Ikzelf ben als zuigeling bijna dood gegaan aan Hypatitis. Ik voelde een grotere zekerheid toen
  mijn kinderen ingeënt waren tegen een aantal vormen van de ziekte, want ze komen nog steeds voor. Ik blijf uiteraard voorzichtig. Maar ik heb het gevoel dat ik niet tekort doe. Ik heb alles gedaan wat mij aangeboden wordt om de ziekte te beperken naar mijn en andere kinderen toe.

  Toen ik in het eerste leerjaar zat kreeg iedereen nog de mazelen. Wel met 10 kinderen tegelijk waren we ziek. Eéntje echter is een maand in het hospitaal geweest.

  Zijn er ook niet een aantal kinderziektes gevaarlijk voor volwassenen?

  Ik ben niet zo goedgelovig in wat de wetenschappers ons op de mouw willen spelden, maar tot nu toe hebben zij toch de meeste gunstige resultaten bereikt.

  Wat heeft antroposofie tot nu toe al kunnen bijdragen?

  Ik citeer uzelf: “gezonde kinderen zien het minst af en daar zou aandacht aan besteedt moeten worden”

  Bedoel je daarmee dat we de zwakkeren aan hun lot moeten overlaten?

  Wat hebt u tegen apen? De wet van Darwin zit u blijkbaar hoog.

  Er zijn uiteraard veel dingen in het leven die niet beheersbaar zijn. Dus laten we alles aan zijn lot over. Halelujia

  God heeft de mens geschapen met verstand, laten we het gebruiken en zo ons leven wat aangenamer maken.

  Leve de wetenschap!

  zonnige levensgroeten,
  Erika

 6. Beste Erika,

  Ik merk dat u kwaad bent, maar vraag u om het beleefd te houden. Het heeft geen zin mij te kleineren. Net als u heb ik recht op een eigen mening.

  Vaccinaties zijn echt niet veilig. Het is jammer dat die site aangepast is: vroeger stond er veel informatie op. Daarom vraag ik u even om het te googlen. Er is veel documentatie over vaccinatieschade (ook in het Engels). Het is geen complot van de antroposofen.

  Vaccinaties zijn uitgevonden omdat er geld mee te verdienen was. Er zijn wetenschappers die durven toegeven dat ze niet werken of dat het niet bewezen is.

  Zoals ik al zei: als kinderen gezond zijn, hebben ze veel kansen om te genezen. U verdraait mijn woorden door te zeggen dat we de zwakkeren aan hun lot moeten laten. Wat ik zeg is: besteed extra aandacht aan de gezondheid van alle kinderen zodat ze allemaal sterker zijn en beter tegen de kinderziekten kunnen. Dat verklaart ineens waarom kinderziekten dodelijk zijn in derdewereldlanden: slechte voeding, gebrek aan hygiëne, geringe kennis gezondheid, enz… . Hier maken kinderziekten niet minder slachtoffers dankzij de vaccins maar dankzij de betere gezondheidszorg (en snellere interventie).

  U spreekt vol lof over de wetenschap, maar veegt alle wetenschappelijke argumentaties van tafel. Apeneiwitten kunnen misschien geen kwaad, maar bij de experimenten in Afrika hebben ze schade aangericht. Daar wordt over gezwegen. Het is en blijft vreemd aan onze soort (homo sapiens).

  Er is een correlatie tussen wiegedood en toevallige ziekten na een vaccinatie. Helaas worden deze cijfers niet publiek gemaakt. Waarom vragen ze anders om vaccinaties uit te stellen als je kind verkouden is bijvoorbeeld? Als het zo onschadelijk is?
  Een ander argument is dat het menselijk lichaam een slim organisme is dat zelf verdedigingsmechanismen heeft ontwikkeld. Door rechtstreeks iets in te spuiten in de bloedbaan breng je het lichaam in gevaar. Het is beter om de verdedigingsmechanismen van het lichaam te versterken ipv te omzeilen.

  En over dingen aan hun lot over laten: ik vind het vreselijk dat kinderen ziek worden en net als andere moeders probeer ik ook de risico’s in het leven te beperken voor mijn kinderen. Toch kan je dat niet. En juist op die angst spelen de fabrikanten in. Het is niet aan zijn lot overlaten, maar je gezond verstand gebruiken. Ouders geven hun kinderen de best mogelijke voeding en verzorging binnen hun mogelijkheden, maar dan laten ze toe dat hun kind wordt ingespoten met iets waarvan ze niet weten of het echt werkt. Ze hopen het omdat het hun verteld wordt. Heeft u zelf opgezocht hoe vaccins werken en waar ze van gemaakt worden? Ik heb die moeite genomen omdat ik me er niet goed bij voelde. Het resultaat was shockerend. Hiervoor heb ik niet alleen anti-vaccinatiebronnen geraadpleegd maar ook wetenschappelijke literatuur. Ik raad u aan hetzelfde te doen voordat u vol lof over vaccinaties spreekt en ook even stil te staan bij het natuurlijk verloop van ziektes en epidemies.

  En inderdaad: leve de wetenschap! (zolang de wetenschap niet misbruikt wordt)

 7. Dag NB en Erika,

  Bij mij gaat het erin mijn stuk vooral om hoe antroposofen handelen: eerst hard roepen dat vaccineren niet goed is en wanneer er ernstige problemen ontstaan doen alsof ze geen bezwaar hebben tegen vaccineren.

  Er zijn aan vaccineren, zoals bij de meeste zaken, zowel voor- als nadelen verbonden. Normaal gesproken mag iedereen voor zichzelf of voor zijn kinderen uitmaken of vaccinatie nodig is.

  In het kader van de volksgezondheid zijn er echter maatregelen die vaccinatie noodzakelijk maken en bijvoorbeeld inenting tegen kinderverlamming (polio) verplichten. Er zijn antroposofische artsen die de attesten waaruit moet blijken dat een kind tegen polio is ingeënt gewoon aftekenen zonder de inenting te geven. Ik ken iemand die verlamd is geraakt door polio: het is niet voor niets een gevaarlijke ziekte.

  Vaccinatie heeft ons van een aantal dodelijke ziektes verlost en beschermt ons nog altijd tegen tal van besmettelijke ziektes. Er zijn genoeg landen waar wij niet naartoe kunnen reizen zonder een cocktail van inentingen te ondergaan. Dat nemen we er graag bij: niemand komt graag met malaria terug van een vakantie in de tropen.

  Kwestie is van niet te extreem gaan denken en de voors en tegens goed af te wegen. Ik heb zelf altijd in samenspraak met de huisarts gekeken wat ieder van mijn kinderen afzonderlijk nodig hadden.

  Een interessant artikel van de bekende epidemoloog dr. Luc Bonneux en prof. Wim Betz vind je bijvoorbeeld hier: http://skepp.be/artikels/wetenschap/geneeskunde/vaccineren-tegen-onverantwoordelijke-dwazen

 8. Volgens een onderzoek naar het aantal ingeënte kinderen in Zweedse scholen.

  Gewone scholen: 93% van de kinderen ingeënt
  Steinerscholen: 18% van de kinderen ingeënt

  (Alm JS, Swartz J, Lilja G, Scheynius A, Pershagen G., 1999. Atopy in children of families with an anthroposophic lifestyle. Lancet 353)

 9. Hoi Ramon,

  Ik heb eindelijk tijd gehad om het artikel dat je hebt gelinkt te lezen. Meestal ben ik het met je eens over wat je hier schrijft, maar hier moet ik de steinerscholen gelijk geven: vaccinaties zijn gevaarlijk.

  Het artikel van Skepp is niet echt wetenschappelijk gefundeerd. Ze zeggen bvb dat wiegendood gehalveerd is door de baby’s op hun rug te leggen. Dan vraag ik hoe ze dat juist kunnen meten? Is dat de enige factor die een invloed kan hebben? Kan het niet zijn dat de ouders alerter zijn tijdens het onderzoek? Of dat de effecten van de vaccins minder invloed hebben als het kindje op de rug ligt (ademhaling?). Bepaalde aandoeningen zoals slaapverlamming komen minder voor als men op zijn rug ligt, dit betekent niet dat slaapverlamming genezen of voorkomen kan worden door op de rug te slapen. Dat neemt de oorzaak niet weg.

  Wat je schrijft over dokters die zomaar briefjes invullen kan waar zijn 5 tot 10 jaar geleden, maar nu zijn er zeer weinig dokters (tot geen vermoed ik) die dat risico willen nemen. De overheid is strenger geworden en er wordt sneller gereageerd bij een vermoeden.

  Bij het bekijken van de resultaten moeten we ook rekening houden met het natuurlijk verloop van ziekten: polio is niet uitgestorven owv de vaccins maar doordat de natuurlijke levenscyclus rond is en door betere levensomstandigheden.

  Ik ben geen dokter of wetenschapper, maar ik heb op onderzoek veel opzoekwerk gedaan over vaccins. Als je de wetenschappelijke bronnen kritisch leest, merk je dat vaccins onnodig zijn. Ook de gebruikte methodes roepen bij mij zeer veel vragen op. Veel vaccins zijn ontstaan door trial and error in Afrika: daar dienden ze allerlei vaccins toe onder het mom van gezonheidszorg. De vaccins die resultaat hadden werden verder ontwikkeld en hier in het westen verdeeld. Het is naast niet menselijk ook niet echt wetenschappelijk verantwoord (er zijn teveel factoren in het leven van de mensen ginds en ons leven die de werking van het vaccin kunnen beïnvloeden).

  Iedereen zou vrij mogen kiezen, maar helaas worden we verplicht (polio). Bovendien weten ouders nauwelijks wat ze hun kind geven. Daarom is een goede voorlichting (met informatie over de mogelijke bijwerkingen) onmisbaar zodat ouders zelf kunnen beslissen of ze het risico al dan niet waard vinden.

  Ik raad je aan om eens te googlen naar hoe vaccins worden gemaakt en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

  Groetjes,

  NB.

 10. Hallo allemaal,

  Sorry voor de late rëactie, ben effe weg geweest.

  Ik ben niet echt kwaad hoor. Ik heb nu eenmaal mijn leven te danken aan de wetenschap.

  Van de wetenschap heb ik al positieve resultaten gezien. Dat er misbruik gemaakt wordt ben ik me wel bewust.

  We moeten inderdaad niet alles slikken wat ons voorgekauwd wordt.

  Alsook binnen de antroposofie.
  Antroposofie is toch maar een geloof dat je moet navolgen. Of zie ik dat verkeerd?

  Ik heb spijtig genoeg geen tijd om te googelen. Maar je zet me wel aan het denken. Dank je wel. Misschien kom ik er wel toe om wat meer zelf te gaan onderzoeken.

  Maar goed dat we als mensen van mening kunnen verschillen.

  groetjes
  Erika

 11. Hoi Erika,

  Ook binnen de wetenschap zijn er mythes en vooroordelen. Wetenschappers zijn ook mensen he. Ik heb nu zelf ook weinig tijd. Als ik meer tijd heb, zal ik eens zoeken en hier links plaatsen.

  De antroposofie is een levensstijl. Er zijn verschillende stromingen in: hardcore antroposofen voor wie Steiner heilig is en volgelingen die geen weet hebben waar het juist om draait maar meedoen omdat ze denken dat het wel goed is of omdat ze er niets negatiefs van hebben gehoord. Je kan het eigenlijk wel een religie noemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *