Subsidies terugvorderen

Amsterdam – De Geert Grooteschool kwam hier vorig jaar al uitgebreid aan bod en is nu terug. De gemeente vordert 60.000 euro subsidies terug. Dat meldt NRC Handelsblad.

Dat het op de Geert Groote School locatie 2 in Amsterdam niet zo goed ging, was vorig jaar al duidelijk: opstappende bestuursleden, ouders in opstand, zeer zwakke onderwijsprestaties. Nu blijkt dat de gemeente Amsterdam de misstanden niet onbestraft laat. De school moet ruim 60.000 euro subsidie aan de gemeente terugbetalen. (NRC Handelsblad, 11/08/10)

Over wat die misstanden zoal inhouden, beschreef ik onder andere in Amsterdamned. In dat bericht staan talrijke verwijzingen die meer licht werpen op de Geert Grooteschool.

De school staat geboekstaafd als een zeer zwakke basisschool. Sinds 2007 wordt ze ondersteund door de Taskforce Zwakke Scholen. Dat niet iedereen blij is met die Taskforce blijkt uit berichtgeving van begin dit jaar. Ouders, leraren, directie en schoolbestuur gingen toen in de clinch. In die mate dat tussenkomst van de politie werd gevraagd.  In april van 2008 probeerde de Vereniging van vrijescholen (vermoedelijk een wanhoopsdaad) het nog zo voor te stellen dat GGS2 uit de gevarenzone was. Niet dus.

Dat was november 2009. In  maart van datzelfde jaar berichtte ik in Déjà vu ook al over de Amsterdamse steinerschool.

Terwijl in de Belgische hoofdstad een steinerschool ouders wat lichter maakt, gooien in de Nederlandse hoofdstad ouders enkele leraren en bestuursleden van een steinerschool buiten.

En dat was niet gewoon buiten gooien. Nee, dat ging gepaard met dreigen en intimideren. Het Parool kwam toen met opmerkelijk nieuws: Schreeuwende minderheid neemt school over.

Op de school aan de Fred. Roeskestraat heerst chaos, net zoals op de Geert Groote 1 aan het Hygiëaplein. Ouders die het niet eens zijn met veranderingen in de lesmethode, komen stampvoetend de klas binnen in om verhaal te halen. In hun ogen verpest de school met de nieuwe aanpak hun kinderen.

De Algemene Onderwijsbond is ingeschakeld, omdat onderwijsgevend personeel is geïntimideerd en bedreigd. Leerkrachten lopen huilend door de gangen en melden zich ziek … Een ingewijde vertelt: ”Er waren leerachterstanden van anderhalf jaar, maar sinds het verbetertraject was dat beter onder controle, onder andere door de inzet van een intern begeleider en drie docenten die constant kinderen bijspijkerden. Maar sommige ouders willen geen taal en rekenen. Zij denken dat de pedagogiek te weinig aandacht krijgt en daar worden ze boos over.”

Er zijn desondanks nog altijd mensen die beweren dat ‘al die verhalen’ over steinerscholen totaal uit de lucht zijn gegrepen. Het zit anders: de manier van werken in steinerscholen is vaak uit de lucht gegrepen. Over hun probleemoplossend vermogen nog maar te zwijgen. Ik heb er toen al wat van gezegd.

Interessant  is het om te zien hoe  steinerscholen met problemen omgaan wanneer ze zich er niet langer kunnen uitpraten, omdat Onderwijsinspectie om tastbare gegevens vraagt. Dat Nederlandse steinerscholen om die reden uitgepraat zijn, liet ik vorig  jaar al verstaan. Al lijkt de Vereniging van vrijescholen nog een schamele poging te wagen om wat reeds lang geweten is, maar nu ook door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond, te nuanceren: dat steinerscholen het op cognitief vlak moeten afleggen tegen reguliere scholen.

Voor mij heeft deze hele situatie iets herkenbaars. De huilende leraren, de boze ouders, de bestuurloosheid van de school en het verscherpt toezicht door  inspectie. Het lijkt wel het verhaal van de Leuvense steinerschool dat drie jaar geleden begon en dat leidde tot een inspectieverslag waarin vooral het gebrek aan zorg aan de kaak werd gesteld. Een gebrek aan zorg dat meer dan waarschijnlijk de oorzaak was van de uitstroom van een groot aantal leerlingen.

En hoe het de steinerschool van Leuven nu vergaat, weten we ondertussen ook.

Verwante artikels over Geert Grooteschool op deze site

21/03/2008 – Steinerschool in crisis

13/03/2009 – Déjà vu

01/11/2009 – Amsterdamned

Artikels in de MSM

Amsterdamse Vrije School moet subsidies terugbetalen (NRC)

Grote problemen Geert Groote 2 (OCO)

Boze ouders nemen school over (Het Parool)

Schreeuwende minderheid neemt school over (Het Parool)

Bestuursleden Vrije School bedreigd (AD)

Bestuur Geert Grooteschool bedreigd (AT5)

Chaos bij Amsterdamse Vije Scholen (Volkskrant)

Strijd om vrije school loopt verder uit de hand (Volkskrant)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *