Doctoraatsproject Universiteit Gent

Het is zover! De Universiteit van Gent zoekt een doctorandus om kritisch-wetenschappelijk onderzoek  naar antroposofisch onderwijs te doen. Eindelijk een wetenschappelijke focus op de steinerschool.

Voor de uitvoering van het onderzoeksproject “De logica van de markt. Steineronderwijs in een neoliberale context” is de Universiteit Gent op zoek naar een uitstekende doctorandus.

Ondanks de sterke groei van het Steineronderwijs in verschillende Europese landen ontbreekt een kritisch-wetenschappelijke studie van de Steinerpedagogiek volledig. De studie die wij op het oog hebben moet niet alleen 1) aandacht besteden aan de onderwijsopvattingen en -filosofie van Steiner zelf, 2) maar vooral onderzoeken op welke manier deze vorm kregen en krijgen in de dagelijkse onderwijspraktijk en 3) in welke mate bepaalde implementaties van zijn ideeën andere vormen van zijnswijzen ontsluiten; mogelijkheden die niet opgaan in de huidige marktlogica maar een waar alternatief kunnen zijn en als zodanig inspirerend voor het reguliere onderwijs. Net deze combinatie van drie onderzoekslijnen is de kernambitie van dit onderzoeksproject. Al ligt de focus hierbij duidelijk op de receptiegeschiedenis van Steineronderwijs in Vlaanderen tussen 1954 (de oprichting van de eerste Vlaamse Steinerschool in Antwerpen) en vandaag, toch zal het project in een internationale context worden geplaatst, in aansluiting met de antroposofische vereniging zelf die zich voortdurend presenteert als een bij uitstek internationale gemeenschap.

Meer informatie op de website van de Universiteit van Gent.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

2 thoughts on “Doctoraatsproject Universiteit Gent

  1. Hoi ramon.
    Dit artikel heb ik met vreugde op mijn facebook site gezet.
    Graag zou ik eens verder met je willen praten over wat actie ondernemen in Nederland,maar het lukte me niet je te mailen zit je mailbox vol of heb je een ander adres?
    Vriendelijke Groeten, Wytske Benschop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *