Negeren en afblokken

Getuigenis van een ouder in een reactie op het artikel Slaagkansen universiteit.

I.L.L.Y. 2 May, 2012 at 6:00 pm

Ik kan me inderdaad inbeelden dat jongeren, zoals Louise en Hannes, die zelf voor een Steinerschool kiezen, gelukkig zijn met die keuze. Ze hebben dan ook al een grondige fundering van een “basis”school meegekregen. Een tiener uit mijn familie kon ook niet aarden in een competitieve prestatiegerichte school, en kan nu wél zijn creativiteit via de Steiner uitleven. Fijn voor hen dat ze beide kanten kunnen vergelijken.

Er is echter, zoals Ramon zegt, iets grondig fout met de zelfverklaarde evenwaardige eindtermen van de onderbouw.
De weg ernaar toe is dan ook nog eens door elke leerkracht zelf te interpreteren.
En het zal je kind maar wezen als die net de pech heeft om 6 jaar lang met een onervaren die-hard antroposofie-adept opgescheept te zitten.

Als kritische ouders door de echte aanhangers genegeerd/verbannen worden, een doorlichting steeds dezelfde minpunten blijft aankaarten, het CLB zelf toegeeft dat het onderwijs-niveau bedenkelijk is, kinderen massaal uitstromen, grootouders na schooltijd geniep reken-lees-en schrijfoefeningen geven…
dan kan men toch wel stellen dat er iets aan schort of niet?

Mijn kind heeft hier niet zelf voor gekozen, hij beseft zelfs niet welke kansen en kennis hem momenteel ontnomen worden.
Maar ik weet nu wel zeker dat ik destijds als ouder (via holle beloften en mooie woorden) de verkeerde inschatting heb genomen, en zal trachten om het gemiste zo snel mogelijk te corrigeren.

Ik kan er alleen niet bij dat zoveel intelligente ouders zo lang hiervoor blind blijven, dat een democratisch land het basisrecht op degelijk onderwijs niet nauwkeuriger onder de loupe houdt, dat een “telefacts” of “koppen” hierover nog geen verborgen camera-documentaire heeft gemaakt enz enz.

Indeed, ignorance is bliss.

Dezelfde ouder reageert ook nog op een ander artikel, Overheid kan van steinerschool naar de pomp lopen.

I.L.L.Y. 9 October, 2012 at 2:15 pm

Ik ben zelf niet van het Leuvense maar heb er een vriendin wonen die Freinet-leerkracht is en regelmatig kindjes uit die Steinerschool krijgt met de nodige achterstand en aanpassingsproblemen.

Na enkele jaren kleuterafdeling en onderbouw heb ik mijn kind ook uit een Steinerschool gehaald en, na hard bijscholen, opnieuw zien openbloeien en energiek leren ontdekken.
Ik geef inderdaad toe als “reagerende lezer” best wel teleurgesteld te zijn in wat ons die verloren jaren is voorgespiegeld.

Zoals de meeste ouders waren wij in het begin compleet leek in het domein antroposofie.
Het is net door continue gebrek aan informatie, transparantie en communicatie dat de Steinerscholen zelf ongeruste ouders naar fora zoals deze drijven. Het is pas bij het negeren en afblokken van mijn kritische vragen op school dat ik meer uitleg zocht op pro én contra websites en zo gaandeweg het licht vond.

Opeens wordt alles zoveel duidelijker :

  • in het sympathieke huisbezoek (scoren van pluspunten : bio eco artisanale lifestyle vs minpunten : tv, pc, games, frisdrank)
  • in het goedbedoelde advies (pushen van rechtshandigheid, extra jaartje kleuteren)
  • in het wanhopig afschuiven van de schuld bij een ander (ouders zijn hoofd- en geen hartmensen, kinderen zijn overgevoelig/opstandig/perfectionistisch, buitenstaanders zijn dommerikken, de overheid geeft niet genoeg subsidies)
  • in het ronduit schokkend karma-reïncarnatiegedacht (geen enkel incident van geweld/gevaar/pesten heeft ooit ooggetuigen)
  • in het naïef uitsluiten van de boze buitenwereld (busongeval met kinderen? nooit van gehoord, Karrewiet? zijn dat wel nuttige weetjes)
  • in het zielig sektarische sfeertje (wij zijn nu als afvalligen persona non grata, vroeger waren ze al achterdochtig als we eens 1 klusdag misten).

Sorry, maar als zovele ouders uit verschillende scholen hier dezelfde problemen aankaarten dan zou ik, als Federatie van Steinerscholen, toch eens in eigen boezem kijken.

Hier zitten echte (geen virtueel fictieve) mensen met een verantwoordelijkheid voor kinderen, die we proberen zo goed mogelijk voor te bereiden op een zelfstandig volwassen leven, geen zwevers die kinderen willen indoctrineren en hun emotionele en intellectuele toekomst willen hypothekeren.

En als er dan toch zovelen onder jullie (leerkrachten, ouders en leerlingen) zooooo blij en tevreden zijn, laat dan maar eens die positiviteit van dit forum uitstralen : geef in die volgende vrijdagpost een massale oproep met link naar deze site! Zou zeker een verademing zijn ipv te leuteren over wie ‘t meeste kennis heeft van oude Duitse citaten.

Of is dat té risky, dat anderen plots ook het licht zien?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon DJV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *