Strafbaar

angry-teacherVorige week onderging Gaëlle Hermans uit Wijgmaal op haar (ondertussen ex-) school, de Leuvense steinerschool de Zonnewijzer een vernederende straf. Ondertussen hebben verschillende media ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

Onder andere het kabinet van de minister van Onderwijs en het Kinderrechtencommissariaat hebben een reactie gegeven. Volgens kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove is de school in de fout gegaan. Zowel lijfstraffen als vernederende straffen mogen volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind niet.

Onder noemer “slagen en verwondingen”

Volgens kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove is de school in de fout gegaan.

“Juridisch zijn lijfstraffen niet toegelaten. Ze vallen eigenlijk onder de noemer slagen en verwondingen en daarop staan gerechtelijke straffen”, zegt Vandekerckhove.

“100 keer de trap op en af lopen is voor jonge kinderen een fysieke straf. Als de andere leerlingen daarop mogen toekijken is het mogelijk zelfs een vernederende straf. Beide zijn verboden.”

Op een artikel in De Standaard kwamen vanuit steinerschoolse hoek talrijke verbloemende reacties.  Zelfs kinderen van steineradepten kwamen vertellen hoe geweldig het op hun school wel niet is (dan mogen ze wel op de pc).  Om het aantal positieve leerlingen op te voeren, waren er zelfs volwassenen die zich als leerling voordeden. Waarom verbaast mij dit niet?  Een ouder, de beste man dient wel vaker als megafoon voor de Leuvense steinerschool, suggereerde zelfs dat er een kruistocht tegen de Leuvense steinerschool wordt gevoerd. Waarom zou men: de leerkrachten doen zelf al genoeg om hun zaak in de schijnwerpers te zetten.

Ramon DJV

VRT-nieuws (video)

Kinderrechtencommissaris op Radio 1

Voor straf honderd keer de trappen op- en aflopen (De Standaard)

Lijfstraffen in Steinerschool (Het Nieuwsblad)

Leuvense Steinerschool gebruikt lijfstraffen (HLN)

Lijfstraffen in Steinerschool (Nieuws.be)

Leuvense Steinerschool gebruikt lijfstraffen (De Morgen)

Klacht over lijfstraffen in Leuvense Steinerschool (Knack)

Leuvense Steinerschool geeft kinderen ‘lijfstraffen’ (GvA)

En zelfs de buitenlandse pers roert zich.

Steinerschool gebruikt lijfstraffen (De Telegraaf)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

3 thoughts on “Strafbaar

  1. Een belachelijk verhaal. En vreselijk jammer dat door dit soort acties de Vrijescholen wéér te kijk worden gezet en belachelijk worden gemaakt. Ik heb jaren op een Vrijeschool gewerkt hier in Nederland en ben aardig op de hoogte hoe het op andere vrijescholen aan toe gaat. Wat mij zoveel voldoening geeft is juist het enorme respect en de aandacht voor het kind centraal staan. Op reguliere scholen bemerk ik veel meer oppervlakkigheid en mis ik dit respect voor het wezen van het kind juist zo erg. Ik begrijp van dit verhaal over straffen dan ook niets. Natuurlijk wordt er op onze Vrijescholen ook wel eens gestraft, dat is nodig om de regels te handhaven. Maar dan nooit vernederend. Altijd opbouwend. Jammer jammer jammer. De Steinerscholen hebben zoveel moois te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *