Vrije Rudolf Steinerschool Gent

De Gentse Vrije Rudolf Steinerschool heeft van Onderwijsinspectie een ‘beperkt gunstig advies’ gekregen voor verdere erkenning. De school heeft twee jaar tijd om enkele tekorten weg te werken. Wanneer dan de tekorten niet zijn weggewerkt, kan de procedure tot intrekking van erkenning worden opgestart. Eerder gebeurde dit ook al voor de Leuvense steinerschool de Zonnewijzer.[1] Voor Onderwijsinspectie voldoen in de Gentse steinerschool volgende zaken niet:

Kleuters

  • wiskundige initiatie
  • lichamelijke opvoeding

Lager onderwijs

  • wereldoriëntatie
  • lichamelijke opvoeding
  • sociale vaardigheden

Onderwijsinspectie zal een opvolgingscontrole uitvoeren. Indien de school vanaf 1 december 2014 niet kan aantonen dat de vastgestelde tekorten zijn weggewerkt, kan Onderwijsinspectie de Vlaamse Regering adviseren om de subsidiëring of financiering van de school geheel of gedeeltelijk in te houden.

De school heeft een brief toegevoegd aan het doorlichtingsverslag waarin ze, zoals de meeste steinerscholen [2], stelt dat ‘er te weinig financiële middelen zijn om én de leenlast voor het gebouw te dragen én de werking van school vlot te laten lopen’. Daaraan toevoegend: ‘De school heeft dan ook sinds haar ontstaan de hulp van de Oudervereniging broodnodig’.

Op 24 oktober 2011 werd de Vrije Rudolf Steinerschool Gent gecontroleerd op bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne (afzonderlijk van de doorlichting), wat resulteerde in een ‘gunstig advies’. Dit wil zeggen dat op dit vlak de school geen maatregelen krijgt opgelegd.

Het ‘gunstig advies’ voor de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne heeft geen invloed op het ‘beperkt gunstig advies’ uit het doorlichtingsverslag van 7 december 2011.

Doorlichtingsverslag Onderwijsinspectie 07/12/2011

Controle bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne 24/11/2011

Voetnoten

[1] ‘De Zonnewijzer kreeg begin juni bezoek van de onderwijsinspectie. Die gaf de Leuvense steinerschool een ongunstig advies. Iets wat zelden voorkomt. Het betekent dat de procedure is ingezet om de erkenning – en dus ook de subsidies – van de school te schrappen. Het einde van de subsidies betekent naar alle waarschijnlijkheid ook het einde van de school.’, Valerie Droeven, Laatste kans voor school met lijfstraffen, De Standaard 27/10/2010 (cf. Einde steinerschool Leuven)

[2] ‘Alles draait om geld. Kiezen voor steineronderwijs in Belgie heeft zo zijn consequenties. Eén ervan heeft te maken met financiën.’ Schooltijdschrift De Mare steinerschool Gent, 12/2003 (cf. Financiële ouderbijdrage)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *