Hibernia Antwerpen: procedure intrekken erkenning

hiberniaDe secundaire steinerschool Hibernia heeft van onderwijsinspectie een ongunstig advies gekregen voor de leergebieden Engels en Frans. Hibernia wordt nu geconfronteerd met de procedure tot intrekking van de erkenning van deze vakken.

Hibernia was de laatste school van de Scholengemeenschap Steinerscholen Secundair Onderwijs die naar aanleiding van het inspectiebezoek van 2012 moest bewijzen dat haar onderwijs voldoet. Voorlopig slaagt ze daar niet in. Hoewel enkel een ongunstig advies is gegeven voor de vakken Engels en Frans (overigens stokpaardjes van de steinerscholen), komen andere vakken die in tegenstelling tot de vorige inspectie nu blijkbaar wel voldoen er toch maar bekaaid vanaf. Het is verwonderlijk dat ondanks de vele vermelde gebreken voor aardrijkskunde, biologie, fysica en ict de school voor die vakken zou voldoen.

Eerder dit schooljaar konden de andere scholen van de SG Steinerscholen SO het beperkt gunstig advies dat onderwijsinspectie hen (ook in 2012) had gegeven, ombuigen naar een gunstig advies. De secundaire steinerscholen van MSV (Gent, Brugge, Leuven, Lier en Berchem) mogen dan weer een paar jaar buiten schot zijn, Hibernia zorgt er wel voor dat de Scholengemeenschap Steinerscholen SO nog steeds gebuisd is op haar rapport.

Uit het opvolgingsverslag van de inspectie:

In uitvoering van het decreet betreffende de kwaliteit van onderwijs van 8 mei 2009 en meer bepaald het artikel 39 §4 3°, wordt de procedure tot intrekking van de erkenning van de structuuronderdelen met een ongunstig advies opgestart.

ONGUNSTIG

voor de erkenningsvoorwaarde ‘voldoen aan de onderwijsdoelstellingen’ omwille van het onvoldoende realiseren van de onderwijsdoelstellingen voor:

Structuuronderdeel                          Basisvorming
Graad 1 A                                            Engels, Frans
Graad 1 R.Steinerpedagogie                  Engels, Frans

Bron: OV – 29553 – so – Hiberniaschool Middelbare Steinerschool Antwerpen te ANTWERPEN 1 (Schooljaar 2014-2015)

Ondertussen tonen de verslagen van de inspectie aan dat de leerlingen van deze steinerschool al minstens vijf jaar onderwijs krijgen dat niet voldoet. Voor de overige secundaire steinerscholen van de SG Steinerscholen SO gaat het over op zijn minst drie jaar.

Update 07/012018: ondertussen heeft Onderwijsinspectie documentatie toegevoegd, waaronder het verbeterplan van de Antwerpse Hiberniaschool. Ook blijkt dat de Hiberniaschool – ondanks al jaren niet aan de onderwijsnormen te voldoen – toch haar erkenning als onderwijsinstelling al zeker mag behouden tot 2019.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

6 thoughts on “Hibernia Antwerpen: procedure intrekken erkenning

 1. Het is op zich verbazend dat het nog zo lang heeft geduurd alvorens er echt zulk een negatief rapport opdook. Ik kan moeilijk oordelen over de huidige toestand in de Hiberniaschool te Antwerpen, maar ik kan zeggen dat ik zicht heb op hun niveau van 20 tot 10 jaar terug en dat was toen al abominabel en ging niet in de goede richting. Ik ken geen enkele student die in die periode de overstap heeft kunnen maken naar het reguliere onderwijscircuit zonder serieuze bijlessen of voor de ‘slimste’ kinderen toch enorme inspanningen.

  Dat Engels en Frans in het vizier komen is geen verrassing, maar ook de wetenschappelijke vakken en wiskunde waren lang niet op niveau. Er is nog heel goed lobbywerk verricht door de Steinerscholen lijkt me aangezien men blijkbaar al een goeie 15 jaar met dit niveau mag blijven lesgeven, gesubsidieerd dan nog.

 2. Ik heb van verscheidene mensen die de Antwerpse steinerschool Hibernia van binnenuit kennen, vernomen dat die school al decennia lang niet alleen op cognitief vlak, maar ook op sociaal vlak, een ramp is. De afsplitsing van steinerschool De Es is bijvoorbeeld een van de gevolgen van de wantoestanden op Hibernia.

  Dat steinerscholen ondanks hun lamentabel niveau van onderwijs gewoon mogen blijven doorgaan met hun antroposofisch project, is verbazingwekkend, maar wanneer je de politieke connecties van mensen zoals Hans Annoot en zijn collega’s bij de Federatie van Steinerscholen bekijkt, wordt wel een en ander duidelijk.

  Spijtig voor de kinderen die hier de dupe van zijn, maar het gaat in steinerscholen in de eerste plaats om het bestendigen van Rudolf Steiner en zijn leer, al lijkt het door de façade die antroposofen optrekken dat ze het voor de kinderen doen.

 3. Ondertussen heeft Onderwijsinspectie documentatie toegevoegd, waaronder het verbeterplan van de Antwerpse Hiberniaschool. Ook blijkt dat de Hiberniaschool – ondanks al jaren niet aan de onderwijsnormen te voldoen – toch haar erkenning als onderwijsinstelling al zeker mag behouden tot 2019.

  Zoals ik eerder ook al aangaf; jaaaaaaren aan een stuk kan zo’n school lamentabel onderwijs afleveren zonder dat er een echte sanctie volgt.

 4. Had ik deze site toch eens vroeger gevonden. Maar gelukkig hebben we naar een kleuter en half jaar eerste leerjaar snel de school gewisseld! Mijn zoon is een andere kind en heeft in een half jaar alles kunne inhalen wat op de steinerschool niet gelukt is want hé had volgens hun gedragsproblemen en moest naar bo. Hé heeft adhd maar met de juiste aanpak op de nieuwe school is het hem gelukt!

 5. Dag Sarah,

  Beetje late reactie van me, maar goed om te horen dat je zoon het nu wel naar z’n zin heeft. Gelukkig heb je niet te lang gewacht om hem van de steinerschool te halen. Hibernia staat al decennia bekend als een school waar machtspelletjes belangrijker zijn dan degelijk onderwijs verstrekken. Desondanks krijgen ze nog altijd subsidies.

  Mvg.
  Ramon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *