Antroposofische monitor

In Duitsland zijn de antroposofische farmaceutische concerns Weleda en Wala in opspraak gekomen nadat bleek dat ze – samen met nog enkele alternatieve bedrijven – een bekend journalist betaalden om critici van hun producten in diskrediet te brengen. Dat meldt de Süddeutsche in Schmutzige methoden der sanften medizin (Smerige methoden van de zachte geneeskunde).  Dit is geen alleenstaand geval: schrijvers van berichtgeving die niet gunstig uitvalt voor eender welk antroposofisch werkgebied kunnen vroeg of laat rekenen op aanvallen vanuit de antroposofische gemeenschap.

Klik op de afbeelding

Google manipuleren 

Een van de  methoden die gebruikt wordt is dat de criticus aan de schandpaal van het internet wordt gespijkerd. De Google schandpaal werkt uiterst eenvoudig. Men begint een website waarop de geloofwaardigheid van een persoon ondergraven wordt. Vervolgens wordt de naam van deze persoon veelvuldig in teksten, titels en tags vermeld (zie afbeelding hiernaast). Wanneer dan iemand op het internet naar de betreffende persoon zoekt, komt de website waar de naam vaak genoemd is bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te staan. Bij mensen waarvoor geloofwaardigheid essentieel is, zoals journalisten en wetenschappers, is de reputatieschade bijzonder vernietigend.

Antroposofische monitor

Het beschadigen van de reputatie van critici en het ‘monitoren’ van het debat rond antroposofie kent binnen de internationale antroposofische beweging een lange traditie. Zelf ben ik momenteel in het vizier van enkele deskundigen vanuit de antroposofische beweging. Een aantal fragmenten van enkele van deze heren maakt misschien duidelijk waarover het hier gaat.

Michel Gastkemper (bestuurslid van de Antroposofische Vereniging Nederland, redactielid verscheidene antroposofische tijdschriften):

Uit het voorgaande blijkt dat Ramon De Jonghe dus Andreas Lichte zomaar napraat, alsof hij niet zelf kan nadenken (…) Wat een heerlijke kletskoek! Zoiets kan toch alleen maar Ramon De Jonghe schrijven, niet gehinderd door enige kennis van zaken, maar geholpen door een flinke dosis fantasie met een grote duim waaruit hij van alles weet te zuigen wat maar los en vast zit. Sorry dat ik het zo kras zeg, maar het bovenstaande toont aan dat het inderdaad zo is en niet anders. Soms moet je gewoon duidelijk zijn.

Kees Kromme (contactpersoon studiecentrum van de Antroposofische Vereniging Nederland):

 Mijn ervaring is inmiddels schenk geen aandacht meer aan deze wat men in internetland trollen noemt, want er is geen enkele serieuze belangstelling om ook maar een discussie aan te gaan die niet voldoet aan alle reeds aanwezige vooroordelen.(…)

Voor de Antroposofische Vereniging trad hij op als info-verstrekker aangaande antroposofie en haar werkgebieden (…) ik heb altijd gehoord, dat je een goed geheugen moet hebben als je liegt. (…)

ja maar die methode is toch zoooooo doorzichtig, heel erg slim is hij niet (…)

Misschien zonde van de tijd, maar ik herken er al heel veel in! En vooral leerzaam voor al diegenen die toekomstig nog met dit heerschap te maken gaan krijgen(…)

Dan gaat het hier toch meer om zijn eigen geloofwaardigheid en die heeft hij al lang verspeeld en dan helpen afleidingsmanoevres niet meer.

Gerrit Goossens (lid schoolraad en AV steinerschool Leuven, auteur lerarenblad Demetrius/Federatie van Steinerscholen, redacteur schooltijdschrift steinerschool Leuven):

En sommigen kunnen het niet laten de school te beschadigen, zoals een forumschrijver die opereert onder de naam Ramon Djv, en die al drie jaar verdachtmakingen rondstrooit en de steinerscholen bestrijdt met een eigen website. (…)  Ik zie telkens meer verdachtmakingen en amalgaam dan feiten en bewijzen, een praktijk die normaal rijp is voor een klacht wegens laster en eerroof. (…)

De redactie van Het Laatste Nieuws, die via Belga het bericht uit De Standaard klakkeloos overnam op haar website, heb ik vanmiddag per mail geïnformeerd over wat er fout was. Geen aanpassing (ook niet op de site van De Standaard trouwens, die ik ook informeerde), geen reactie op mijn mail. Ook de nieuwsredactie heb ik vanmiddag erop gewezen dat het bericht in het radiojournaal van 12u een zeer kromme weergave was van de werkelijkheid. Journaal van 13u: niks aangepast. Ook een hele namiddag geen reactie.(…)

Pieter HA Witvliet en co (voormalig schooldirecteur en lerarenopleider, antroposofische leraren, o.a. actief onder de naam Joost Alfrik).

Ik moet dus constateren dat de Jonghe nauwelijks ervaring heeft als leerkracht aan een steinerschool. … De Jonghes benadering van de vrijeschoolpedagogie is vooral een theoretische. … Nu kun je nog zo veel bestuderen, lezen enz: je zult het in je klas moeten waarmaken; daar zit de worsteling die tot ervaring leidt en uit die ervaring kun je dan spreken. … Van veel van de Jonghes reacties van de laatste dagen zou je kunnen denken:weggooien. (…)

Ik noem dit nu weer onzin, flagrante onzin en afgezet tegen mijn eigen integere streven het geschiedenisonderwijs op de Waldorfschool zo goed mogelijk te geven, een absurde gedachte, ontsproten aan een ziek brein (wat niet perse het jouwe hoeft te zijn, maar gezien je gedachtensprongen in andere rubrieken wel mogelijk)

De laatsten schromen er zelfs niet voor om via hun schrijverij mijn gezin in gevaar te brengen, o.a. door het schenden van de privacy.

Maar er zijn nog gevallen. Niet alleen in België, Nederland en Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden hadden tot voor kort zelfs iemand op de loonlijst om het internet af te schuimen op zoek naar kritiek.  Sune Nordwall, een steinerschoolleraar die de Engelstalige debatten over antroposofie en steinerscholen op internet tegen betaling – door de steinerschoolfederatie – in ‘goede banen’ moest leiden. Enigszins vergelijkbaar met de Duitse steinerschoolleraar Lorenzo Ravagli, redacteur van het tijdschrift Erziehungskunst en beheerder van een website gericht tegen professor Helmut Zander (die diepgaand onderzoek verricht naar de antroposofische beweging). Het doel heiligt de middelen?

Intimidatie en vervolging: journalisten vertellen

Peter Zegers (Stelling.nl): ‘ Pogingen tot intimidatie van critici en manipulatie van de publieke opinie’

Met talloze juridische trucs willen ze het critici onmogelijk maken hun opvattingen te publiceren. (…) In de hoorzitting zei de advocaat van de AViN dat de antroposofen graag een openbaar debat willen. Helaas blijkt deze bereidheid uit zeer weinig. (…) Het geval van het kort geding tegen De Groene Amsterdammer staat trouwens niet op zichzelf. In verschillende delen van Europa zijn de antroposofen bezig om critici juridisch te vervolgen. Het programma ‘Report’ van de ARD dat op 28 februari jongstleden een kritische uitzending wijdde aan de Vrije Scholen in Duitsland kreeg ook te maken met de advocaten van de antroposofen. In België procedeerde de Belgische Antroposofische Vereniging tegen een brochure van de Franstalige gemeenschap. In Frankrijk werd de voorzitter van de parlementaire commissie om de financiële handel en wandel van sekten te onderzoeken door hen voor het gerecht gedaagd. Maar ook in de Verenigde Staten staan de Vrije Scholen aan zware kritiek bloot. Het is duidelijk dat de antroposofen verveeld zitten met al die negatieve aandacht voor Rudolf Steiner en de antroposofie. Ze hebben nu voor een offensieve juridische strategie gekozen die veel weg heeft van de strategie die Scientology jaren geleden ook volgde. Het is te hopen dat hun pogingen tot intimidatie van critici en manipulatie van de publieke opinie op niets zullen uitlopen.

http://www.stelling.nl/kleintje/345/sofen.htm

Report Mainz: ‘Massiven Einschüchterungsversuchen, mit Telefonterror und juristischen Attacken’

Zweimal haben wir vergangenes Jahr über Waldorfschulen berichtet. Wir haben gezeigt, dass es bei allen Verdiensten der Waldorfpädagogik in den Schriften des Gründervaters Rudolf Steiner dunkle Seiten gibt. Antisemitische und rassistische Passagen, von denen sich bis heute kein Offizieller der Waldorfschulen distanziert hat. Fragwürdig auch ein Schulbuch für den Geschichtsunterricht, in dem das Ariertum besonders gefeiert wird. Unsere Berichterstattung löste heftige Reaktionen aus. Wie sich zeigt, gehen die Freunde sanfter Pädagogik mit Kritikern gar nicht so sanft um, sondern mit massiven Einschüchterungsversuchen, mit Telefonterror und juristischen Attacken.

http://www.akdh.ch/ps/report3.htm

Nachrichten aus der Welt der Anthroposophie: ‘Tricksereien können halt nicht gegen Meinungsfreiheit bestehen’

Ich danke Ihnen für diese Darstellung! Gelernt haben die Anthros nichts, sie machen es immer nur noch schlimmer. Aber darauf habe ich gewartet, denn jetzt ist das Buch in aller Munde. Zensur und jur. Tricksereien können halt nicht gegen Meinungsfreiheit bestehen.

http://rudolf-steiner.blogspot.be/2008/09/augen-zu-und-drucken.html

SWR documentaire – Wie gut sind Waldorfschulen?:  ‘Der Rechtsanwalt des Waldorfverbandes versucht so Einfluss zu nehmen auf den Film’

Viele sehen in der musisch orientierte Gesamtschule das Modell der Zukunft.

Soviel Zuspruch macht selbstbewusst, sollte man meinen. Stattdessen schreibt der Rechtsanwalt des Waldorfverbandes an den Fernsehdirektor; versucht so Einfluss zu nehmen auf den Film. Wir finden viele Ehemalige, die schlechte Erfahrungen  gemacht haben. Alle wollen anonym bleiben.

Auch von den enttäuschten Eltern einer Waldorf-schule in Baden-Württemberg traut sich nur eine vor die Kamera.

(uitgezonden op 6/11/2006 en 12/02/2007, video wordt voortdurend verwijderd van internet http://www.youtube.com/watch?v=COtx2g1eWKw&feature=youtu.be)

Alicia Hamberg, The ethereal kiosk: ‘Sune from Sweden is supervising the UK debate — and is paid by the Swedish Waldorf Federation to do the dirty work’

‘In England, the attacks on [waldorf] pedagogy have led to parents withdrawing their children from the waldorf schools. The [Swedish Waldorf School] Federation has employed Sune on a part-time basis to monitor the debate.’ [Pdf-document, p 9.]

Say what? This organisation — the official body representing all waldorf schools in Sweden — has hired Sune to monitor the debate. The UK debate. He who has worked actively to stifle all debate. Sune from Sweden is supervising the UK debate — and is paid by the Swedish Waldorf Federation to do the dirty work. Have they lost their minds? I begin to think they truly have, big time. He’s not ‘monitoring’ any ‘attacks’ or debates, I tell you that. He believes he’s engaged in a war, and he’s prepared to run this war single-handedly. Whether or not there is an actual enemy.

http://zooey.wordpress.com/2010/05/29/supervising-the-attacks/

Vergelijkbaar met Scientology

Het mag gezegd dat de manier waarop de antroposofische gemeenschap met kritiek en critici omgaat in weinig verschilt van die van Scientology. Bij Scientology noemt men het counteren van kritiek en critici ‘Fair game‘.

The term Fair Game is used to describe policies and practices carried out by the Church of Scientology towards people and groups it perceives as its enemies. Founder L. Ron Hubbard established the policy in the 1960s, in response to criticism both from within and outside his organization.[1][2] Individuals or groups who are “Fair Game” are judged to be a threat to the Church and, according to the policy, can be punished and harassed using any and all means possible. (Wikipedia)

Scientology doet er alles aan om door het aanspannen van rechtszaken te voorkomen dat critici informatie naar buiten brengen.  Grondlegger Ron Hubbard is een voorstander van het aanspannen van rechtszaken.

Het doel van de zaak is eerder om dwars te zitten en te ontmoedigen, dan om te winnen. De wet kan makkelijk gebruikt worden om dwars te zitten, en iemand genoeg dwars zitten die het al moeilijk heeft … zal voldoende zijn. Indien mogelijk, natuurlijk, ruïneer hem dan volledig.

The New York Times

Hoe herkenbaar is dit.

Gerelateerd

Zwartboek steinerscholen (Steinerscholen.com)

Der Anthroprosator Lorenzo Ravagli (NWA)

Anthroposophischer Journalismus (NWA)

Stört die Signale (NWA)

De moeizame relatie van de antroposofen met hun critici (Stelling.nl)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

25 thoughts on “Antroposofische monitor

 1. “Waldorfschulen gegen Informationsfreiheit

  hpd · 15.02.2007 · Nr. 1174

  Erneut versucht der Bund der Freien Waldorfschulen kritische Journalisten einzuschüchtern. Die umstrittene Sendung ist heute auf SWR 3 zu sehen.

  Das Vorgehen ist jedesmal das gleiche: Sobald in einer größeren Zeitung oder einem Fernsehsender ein Beitrag über Waldorfschulen läuft, der nicht ausschließlich affirmativ berichtet, setzt die Dachorganisation der Waldorfschulen alle Hebel in Bewegung, die Berichterstattung zu unterbinden oder, falls sich dies als unmöglich erweist, die betreffenden Journalisten zu diffamieren. Auch die Vorwürfe wiederholen sich: Wenn auch nur die leiseste Kritik am pädagogischen Konzept Rudolf Steiners oder Zuständen an Waldorfschulen geäußert wird, bezeichnen Waldorf-Funktionäre die Darstellung als einseitig, tendenziös, manipulierend.

  So war es auch, als im November in der SWR-Reihe betrifft ein Beitrag mit dem Titel „Wie gut sind Waldorfschulen?“ ausgestrahlt wurde. Umgehend bemühte sich die Waldorf-Szene, den SWR und Autor Dietrich Krauß mit allen Mitteln unter Druck zu setzen. Letztlich endete die Auseinandersetzung mit einem Vergleich: Der SWR verzichtete auf die Wiederholung eines Ländersache-Beitrags zum Thema „Gewalt an Waldorfschulen“, während die betrifft-Sendung weiterhin gesendet werden kann. Trotzdem randalierten die Waldörfler auch nach der Wiederholung des 45-minütigen Features am vergangenen Montag. Die Stuttgarter Nachrichten verweisen auf die Drohung von Peter Augustin vom Bund der Freien Waldorfschulen, man erwäge gegen den Journalisten juristisch vorzugehen.

  Die Androhung juristischer Schritte deutet bereits an, welchen Stellenwert die Waldörfler der Pressefreiheit beimessen. Was diese Kreise von Journalisten halten, die ihnen nicht nach dem Mund reden, hat in unmissverständlicher Deutlichkeit im Jahre 1998 der damalige Dozent für Waldorfpädagogik Stefan Leber formuliert. In unverblümtem NS-Jargon setzte er Journalisten mit Hunden gleich: „Sie fragen mich nach einer Charakteristik dieses Journalismus. Da fällt mir nur ein Bild ein: … die Hunde, schnüffelnd von Duftmarke zu Duftmarke und jeweils ihre eigene hinterlassend. Sie folgen einer Spur, sie riechen Urin und Kot; Rosenduft oder Veilchen interessieren sie nicht. Es besteht ein inniger Zusammenhang zwischen dem Erschnüffeln und der eigenen Ausscheidung.“ (Flensburger Hefte 63, Winter 1998, S. 65)

  Wer sich nicht einschüchtern lassen, sondern sich eine eigene Meinung bilden will, kann heute um 14.15 Uhr eine Wiederholung der Sendung auf SWR 3 sehen.

  Gunnar Schedel”

  Quelle: http://hpd.de/node/1174

  Moderatie: Weergave inhoud artikel Humanistische Pressedienst (hpd): De ‘Bund der Freien Waldorfschulen’ probeerde kritische journalisten die een documentaire over de waldorf(steiner)scholen maakten te intimideren. Desondanks is de documentaire wel uitgezonden door SWR.

  De aanpak is steeds dezelfde. Wanneer een grote krant of televisiezender bericht over waldorf(steiner)scholen op een niet uitsluitend bevestigende manier zet de overkoepelende organisatie alle hefbomen in gang om de berichtgeving te voorkomen. Of wanneer dit onmogelijk lijkt, de betreffende journalisten te belasteren.

  Toen men bijvoorbeeld de steinerschoolleraar Stefan Leber vroeg journalisten te karakteriseren, beschreef hij hen als honden.

  Over de documentaire die de Bund der Freien Waldorfschulen probeerde tegen te houden, vind je hier iets meer informatie: http://weblog.steinerscholen.com/2010/02/10/onpedagogie/ De documenataire zelf is zeker de moeite waard, maar spijtig genoeg van internet verdwenen.

 2. “Steiners Apologet im Zwielicht

  hpd · 11.06.2009 · Nr. 7184

  (hpd) Dass Anthroposophen häufig ein gestörtes Verhältnis zu Meinungsfreiheit und unabhängiger Medienberichterstattung haben, ist durch viele Beispiele belegt. Nun will einer ihrer „Vordenker“, Lorenzo Ravagli, Zitate aus unveröffentlichtem Material verbieten lassen.

  Kompromittierend sind dabei nicht nur die Aussagen, die Ravagli einmal mehr als Wirrkopf zeigen, sondern auch die Wahl seines verhinderten Co-Autors: der NPD-Funktionär und ehemalige Waldorflehrer Andreas Molau.

  Die Geschichte beginnt im Herbst 2007. Damals war im Verlag Johannes M. Mayer ein Buch mit einem Briefwechsel zwischen Lorenzo Ravagli und Andreas Molau angekündigt. Unmittelbar vor Erscheinen machte Ravagli jedoch einen Rückzieher: Ein Buchprojekt „mit einem bekennenden Rechtsaußen“, so zitierte ihn die Online-Ausgabe des Stern damals, könnte „derzeit von der Öffentlichkeit im falschen Kontext bewertet werden“. Dieser „falsche Kontext“ war die unmittelbar zuvor erfolgte Entscheidung der Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien über zwei Bücher von Rudolf Steiner. Diesen wurde bescheinigt, dass sie „Elemente aufweisen, die aus heutiger Sicht als rassistisch zu bewerten sind“. Da es über den Fall eine umfassende Berichterstattung in zahlreichen Medien gegeben hatte, fürchtete Ravagli offenbar, durch seinen Dialog mit einem NPD-Funktionär Öl ins Feuer zu gießen und vor allem das Image der Waldorfschulen zu beschädigen. Der Rückzug durfte also als taktischer verstanden werden.

  (…) Als Anfang März jedoch auf der Internetseite npd-blog.info, die Material zur NPD und ihren menschenfeindlichen Einstellungen dokumentiert, in einem Interview mit Andreas Molau über das Buchprojekt einige Zitate aus dem Briefwechsel auftauchten, wollte der sonst so mitteilungsfreudige Anthroposoph der Welt seine Weisheiten vorenthalten. Sein Anwalt wurde beim Betreiber des Blogs mit der Forderung vorstellig, den Text aus dem Netz zu nehmen. Vom Autor des Beitrags wurde gar verlangt, auf die im Interview von Molau zitierten Passagen aus dem ehemals gemeinsamen Buchprojekt bei zukünftigen journalistischen Arbeiten zu verzichten. Dieser Eingriff in die Pressefreiheit wurde mit der Begründung geführt, das Urheberrecht bzw. das Persönlichkeitsrecht Ravaglis werde verletzt, weil er seinerzeit die Zustimmung zur Veröffentlichung des Buches zurückgezogen habe. Ein derartiges Vorgehen gegen die Veröffentlichung aus unveröffentlichten oder internen Unterlagen durch sektiererische Kreise ist nicht neu: In den 1990er Jahren versuchte Scientology mehrfach unter Hinweis auf das Urheberrecht zu verhindern, dass die Inhalte aus „streng geheimen“ Schriften öffentlich bekannt wurden. Dass Ravagli auf diese Methode zurückgreift, ist bezeichnend und wirft ein deutliches Licht auf sein gestörtes Verhältnis zu demokratischen Grundrechten wie Presse- und Informationsfreiheit.

  Obwohl er sich gute Chancen bei einer juristischen Auseinandersetzung ausrechnete, hat sich Autor Andreas Lichte auf einen Vergleich eingelassen, der ihm die weitere Verwendung der ihm vorliegenden Stellen aus der Korrespondenz zwischen Ravagli und Molau untersagt. „Das Prozesskostenrisiko lag letztlich bei einem fünfstelligen Betrag“, sagte er gegenüber dem Humanistischen Pressedienst. Dies alleine zu tragen, habe er nicht gewagt. So können die Anthroposophen einen weiteren Etappensieg verbuchen in ihren Bemühungen, jegliche kritische Berichterstattung zu unterbinden – insbesondere wenn diese Querverbindungen zu rechtem Gedankengut oder rechten Organisationen aufzeigen.

  Gunnar Schedel”

  zum vollständigen Artikel: http://hpd.de/node/7184

  Moderatie: Weergave inhoud artikel Humanistische Pressedienst:

  Antroposofen hebben vaak een verstoorde verhouding tot vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke berichtgeving. Een van hun ‘vooraanstaanden’, Lorenzo Ravagli, heeft geprobeerd om citeren uit niet gepubliceerd werk van hemzelf en Andreas Molau te laten verbieden.

  Comprommiterend waren niet alleen de uitspraken die Ravagli als warhoofd tonen, maar ook de keuze van zijn opmerkelijke co-auteur Andreas Molau, een voormalige steinerschoolleraar die een hoge positie bekleedt bij de extreemrechtse NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands).

  Ravagli brak de samenwerking met Molau af, nadat bekend raakte dat twee boeken van Rudolf Steiner mogelijk door de overheid zouden worden geïndexeerd als rassendiscriminerend. Het werk van Molau en Ravagli, getiteld ‘Falsche Propheten’ zou gezien het publieke debat over racisme in Steiners antroposofie olie op het vuur zijn. De antroposofie kon de samenwerking tussen extreemrechts en een van haar vooraanstaande antroposofen missen, waarop Ravagli besloot om via juridische weg iedere kritische berichtgeving te frustreren.

 3. “NPD und Waldorfschule: Über eine Zusammenarbeit, die nicht publik werden durfte II

  28. APRIL 2009

  NPD-BLOG.INFO hatte am 08. März 2009 einen Gastbeitrag von Andreas Lichte veröffentlicht. Darin ging es um die Arbeit des rechtsextremen Funktionärs Andreas Molau als Waldorflehrer sowie dessen Buchprojekt mit Lorenzo Ravagli, einem Vordenker der Waldorf-Pädagogik.

  Dieses Projekt hatte Ravagli kurz vor der Buchveröffentlichung im Jahr 2007 gestoppt – und es ist dem Anthroposophen offenbar noch immer unangenehm. So ging Ravagli wegen des Beitrags auf NPD-BLOG.INFO rechtlich gegen Andreas Molau vor, weil er in dem Interview Sätze aus dem Buch zitiert hatte. Und auch Autor Andreas Lichte sowie NPD-BLOG.INFO erhielten Post von Ravaglis Anwälten.

  Daher steht der Artikel “Über eine Zusammenarbeit, die nicht publik werden durfte” jetzt nur noch ohne die Zitate aus dem nicht veröffentlichten Buch von Andreas Molau sowie dem Anthroposophen Lorenzo Ravagli zur Verfügung. Hier der Artikel, die Zitate sind durch ein XXX gekennzeichnet: (…)”

  weiter: http://www.publikative.org/2009/04/28/npd-und-waldorfschule-uber-eine-zusammenarbeit-die-nicht-publik-werden-durfte/

 4. Op de nieuwssite Ruhrbarone is onder een artikel van Andreas Lichte een intern bericht van de Bund der Waldorfschulen vrijgegeven waaruit blijkt hoe in de antroposofische beweging met de media wordt omgegaan.

  ‘We werken zeer nauw met onze juridische afdeling samen en hebben al meermaals scholen erbij kunnen helpen door een gerichte informatiepolitiek naar het publiek toe schade voor de eigen en andere scholen kunnen voorkomen.’

  http://www.ruhrbarone.de/kann-celia-schoenstedt-kein-franzoesisch-franzoesisch-und-die-waldorfschule/comment-page-1/#comment-174127

  ‘Bund der Freien Waldorfschulen e.V.

  Henning Kullak-Ublick

  11.05.2012

  An – die Schulleitungskonferenz – die Geschäftsführung – den Elternrat der Waldorf- und Rudolf Steiner Schulen

  Krisen-PR

  Sehr verehrte, liebe Freunde,

  In den letzten Monaten haben mehrmals Waldorfschulen auf Grund von Ereignissen die überregionale Aufmerksamkeit der Medien gefunden, die geeignet waren, den Ruf der Waldorfschulen auch über den eigenen Standort hinaus zu beschädigen. Im Unterschied zu den regionalen Medien, die überwiegend positiv über die Schulen berichten, wird das Interesse der überregionalen Medien oft eher durch negative Ereignisse geweckt.

  Da eine überregionale Berichterstattung niemals nur die interne Angelegenheit einer einzelnen Schule ist, möchten wir Sie dringend darum bitten, unsere Kommunikations-Abteilung im Bund der Freien Waldorfschulen immer sofort zu unterrichten, wenn ein Ereignis dazu geeignet ist, eine solche überregionale Aufmerksamkeit zu finden.

  Wir arbeiten sehr eng mit unserer Rechtsabteilung zusammen und haben schon mehrmals Schulen dabei helfen können, durch eine gezielte Informationspolitik gegenüber der Öffentlichkeit Schaden von der eigenen und den anderen Schulen abzuwenden.

  In den letzten Jahren konnten wir durch einen veränderten Umgang mit der Presse erreichen, dass die Berichterstattung über die Waldorfschulen sich von mancherlei gängigen Klischees gelöst hat – nicht immer, aber immer öfter. Ganz wichtig war dabei eine offene Informationspolitik, bei der auch wir viele Erfahrungen gesammelt haben, die wir Ihnen gerne zur Verfügung stellen, wenn es „brennt“. Dafür ist es allerdings oft zu spät, wenn wir erst aus der Presse erfahren, dass etwas schief gegangen ist. Dann können wir allenfalls noch bei der Schadensbegrenzung helfen. Besser ist es in jedem Fall, wenn wir uns im Vorfeld mit Ihnen verständigen können.

  Bitte nehmen Sie Ihre Verantwortung innerhalb unseres Bundes auch dadurch wahr, dass Sie uns in Ihre Öffentlichkeitsarbeit einbeziehen. Wir helfen Ihnen gerne – und Sie helfen damit uns allen!

  Mit freundlichen Grüßen, Ihre Presse- und Öffentlichkeitsarbeiterinnen

  Henning Kullak-Ublick

 5. Schrijf ik iets over het manipuleren van de media door antroposofen en aanverwanten en wordt dat nog geen week later weeral eens bevestigd door eerder genoemden.

  Bij gebrek aan nieuwe inhoud heeft iemand de teksten van Pieter HA Witvliet en zijn entourage nogmaals gekopieerd naar een andere weblog, rsteinerscholen.com met als url http://rsteinerscholen.wordpress.com

  Ook daar weer de tactiek van Pieter HA Witvliet: constant kopiëren van teksten en naar boven plaatsen van oude berichten, titels in hoofdletters om op te vallen, mijn naam en de titel van mijn boek in de tags, … Alles wat de Google zoekmachines kan manipuleren.

  Het is niet alleen zielig, maar de manier waarop oude berichten van de ene naar de andere webstek worden verhuisd om ze actueel te laten lijken (oude wijn in nieuwe zakken) is bovendien ook iets dat binnen de antroposofische beweging gebeurt met het gedachtegoed van Rudolf: voortdurend herhalen zonder met iets nieuws te komen. Dit verraadt een gebrek aan eigen mening, visie en inhoud. Men denkt met steeds een nieuwe weblog te openen en daar oude stukken op te plaatsen dat men ook echt iets nieuws brengt.

  Tot zover weer een triest voorbeeld uit de manipulatieve contreien van de antroposofische beweging.

 6. “(…) Lichte: Ein Werbeslogan der Waldorfschulen lautet: „Im Mittelpunkt der Mensch“. Im Standard sagen Sie über die anthroposophische Pädagogik: „Denen geht es um das Kind so wie es der Bank ums Geld geht.“

  Hopmann: Im Mittelpunkt steht bei denen der Mensch, wie Rudolf Steiner ihn sieht, also als Reinkarnation, als Mitglied einer Rasse, als Charaktertyp usw. Ziel ist es, den jeweiligen Menschen entsprechend den Steinerschen Lehren zu formen bzw. sein „Wesen“ zu entfalten. So wie bei anderen Sekten verbindet sich damit ein Totalitätsanspruch: Wir wollen dich mit Haut und Haaren, mit deiner ganzen Persönlichkeit vereinnahmen – nicht anders als eine Bank dein Geld will: Nicht um nett zu dir zu sein, sondern um an dir Geld zu verdienen. Bloß blöd, wenn man zu jenen Wesen zählt, denen laut Steiner Dahinsiechen oder Verkümmern vorausbestimmt ist. Denen geht es dann wie bei der Bank, wenn die Kreditwürdigkeit dahin ist. (…)”

  Prof. Dr. Stefan T. Hopmann, Bildungswissenschaftler an der Universität Wien, im Interview “Waldorfschule: ‘Man kann nicht nur ein bisschen Waldorf sein‘, http://www.ruhrbarone.de/waldorfschule-„man-kann-nicht-nur-ein-»bisschen«-waldorf-sein“/

  Die Sekte Anthroposophie wollte Ramon De Jonghe mit Haut und Haaren … Als das nicht gelang …

  Vielleicht sollte ich aber noch einmal ein Interview mit Prof. Hopmann führen: ich frage mich, ob “Sekte” für die Anthroposophie nicht verharmlosend ist. Wäre “kriminelle Vereinigung” nicht passender? Oder “Mafia”? Oder “Faschisten”? (wer KZs mitbaut …)

 7. Anthroposophen sind in der Tat nicht so freundlich, wie sie scheinen. Ich bekomme oft Zeugnisse von Menschen, die nicht wagen öffentlich zu sprechen, aus Angst bestraft zu werden.

  Nun, wenn Ich sehe wie Anthroposophen versuchen mich zu beschädigen, verstehe Ich dass Menschen Angst haben.

  Prof. dr. Hopmann: „Denen geht es um das Kind so wie es der Bank ums Geld geht.“

  In der Anthroposophischen Gesellschaft fliesst viel Geld, und es ist immer gefährlich zu recherchieren wo eine Menge Geldbewegungen sind.

 8. De antroposofische monitor draait weer op volle toeren. Pieter HA Witvliet en co hebben, na mezelf en professor Klaus Prange, nu ook Andreas Lichte in het vizier. En zoals gewoonlijk schuwen ze vanuit antroposofische inspiratie ook deze keer geen lasterlijke krachttermen.

  Ik heb de discrediterende blogpost uiteraard gekopieerd. http://antroposofie.files.wordpress.com/2012/10/witvliet-discrediteert-lichte.pdf.

  De reden dat Andreas Lichte aangevallen wordt, is dat hij heeft aangetoond dat Steiner richtlijnen geeft om via aardrijkskunde (onder andere door, dixit Steiner, ‘het loochenen van de gangbare geologie’) de link naar geschiedenis kan worden gelegd, zodat aan de kinderen over Atlantis kan worden verteld.

  Voor Witvliet en co is dit uiterst onaangenaam, want die zijn al enkele jaren aan het roepen dat ‘wanneer antroposofie wordt gedoceerd tegen de geest van de antroposofische school wordt ingegaan’. Dat deed Steiner dus zelf. geschiedenis-atlantis/#comment

  Ze kunnen nu eigenlijk niet anders dan, of onderkennen dat Steiner wel degelijk wilde dat Atlantis behandeld werd in de antroposofische school, of in blinde razernij wild rond zich heen gaan trappen.

  Let vooral (onderaan het document) ook op de hoeveelheid blogposts waarin mijn naam in de titel voorkomt. Ik vraag me stilaan af of er ten huize Witvliet naast de foto van Rudolf Steiner misschien een foto van mij op het nachtkastje staat. 🙂

  Het is overigens wel veelzeggend dat Witvliet en co in een poging om hun laster te onderbouwen verwijzen naar de weblog van de in bovenstaand artikel genoemde Michel Gastkemper, bestuurder van de Antroposofische Vereniging in Nederland. Het is precies Gastkemper die op zijn weblog en op andere forums probeert om mij in een slecht daglicht te stellen.

  Diezelfde Antroposofische Vereniging maakt er zich wanneer haar leden het te bont maken gemakkelijk vanaf door te laten weten dat zij zich niet verantwoordelijk acht voor het handelen of spreken van haar leden.

  Behalve natuurlijk wanneer het voordeel oplevert.

 9. Nee, ik mag dan al wel gedeeltelijk Nederlands zijn, maar van kaas heb ik niet zo heel veel kaas gegeten. Ik begrijp niet dat die mensen van Warmonder dit niet hebben kunnen voorzien. Ze vertellen vanuit hun ‘helderziende antroposofische waarheden’ honderduit over zaken die zich miljoenen jaren geleden zouden hebben afgespeeld en ook over zaken die zich in een verre toekomst nog gaan afspelen. Maar wanneer er een paar bollen kaas verdwijnen, zitten ze met de handen in het haar. 🙂

 10. Weer een nieuw lid voor de ‘antroposofische monitor’?

  Volgens antroposofisch leraar Pieter HA Witvliet zou de Belgische steinerschooldeskundige Luc Cielen binnenkort met hem ‘een en ander gaan uitwisselen’ m.b.t. mijn kritiek op steineronderwijs. Witvliet zegt dat dit waarschijnlijk op een van zijn lasterblogs zal zijn.

  Witvliet liet weten dat hij al verschillende keren met Cielen heeft gemaild

  Luc Cielen was al te gast op deze weblog en gaf commentaar bij een artikel over de maaltafels. Daarin zei hij bijvoorbeeld op 15/02/2012 het volgende:

  Luc Cielen: (…)@Ramon: ik heb eindelijk eens wat tijd om te reageren op wat er op je site verschijnt. Je site raad ik trouwens aan aan steinerschoolleraren. Zo leren ze meer bewust om te gaan met de pedagogie die ze moeten brengen.(…)

  Diezelfde Luc Cielen, die mijn site dus aanraadt aan leraren, zou nu volgens een bericht van Pieter HA Witvliet op zijn lasterblog het volgende aan Witvliet hebben gemaild:

  Luc Cielen: (…) ‘Het is natuurlijk jammer dat Ramon alle negativiteit die hij maar kan zien in de steinerpedagogie samengepropt heeft op nauwelijks 150 bladzijden. Maar je moet dat werkje dan ook zien als een vrucht van frustraties en hem ook op zijn woord nemen: het is een schotschrift. Je moet het dus ook niet meer waarde toekennen dan dat.

  Ondanks alles blijf ik een overtuigd verdediger van de steinerpedagogie en blijf met veel enthousiasme en inzet lesgeven en leerkrachten begeleiden in steinerscholen.’ (…)

  Ik ga me hier niet uitlaten over de juistheid van het door Pieter Witvliet gebruikte citaat van Luc Cielen (ik kan de mails die Luc Cielen aan Witvliet stuurt niet inzien), maar het is toch wel bijzonder dat iemand die mijn site aanbeveelt mijn werk ziet als een vrucht van frustraties.

  Nog een andere tegenstrijdigheid. Witvliet komt in zijn mails die hij me m.b.t. Luc Cielen stuurde overigens met informatie die zogenaamd van Luc Cielen zou komen en waaruit dan weer waardering voor mijn werk blijkt.

  Wie volgt nog?

 11. Het was te verwachten, maar het heeft alleen even geduurd. Michel Gastkemper, ex-bestuurder Antroposofische Vereniging Nederland en (ex-)redacteur verscheidene antroposofische tijdschriften, raadt op zijn weblog Antroposofie in de pers een lasterblog van de scheldende antroposofische leraar Pieter HA Witvliet aan.

  Gastkemper heeft Witvliet eerder ook al gepromoot toen die nog samen met zijn echtgenote, de aan het Eindhovense Novalis College verbonden euritmiste Catherine Witvliet-De Mooij, onder het pseudoniem Joost Alfrik schreef.

  Nog een ander lid van de Antroposofische Vereniging, John Wervenbos, een stadsgenoot van Gastkemper, promoot al geruime tijd het lasterblog van Pieter HA Witvliet.

  Witvliet startte zijn lasterblogs richting critici van de antroposofische werkvelden nadat hij geconfronteerd werd met aantijgingen van pedofilie tegen enkele oud-collega’s op de Vrije School van Den Haag.

 12. Er is weer een antroposoof door de mand gevallen toen hij het publiek wilde misleiden. Dit keer gaat de bedenkelijke eer naar de Duitse, naar de VS uitgeweken antroposoof en steinerleraar Christian Clement.
  De ‘academicus’ Clement gebruikt verschillende nicknames om op internet over zichzelf te gaan praten en Steiner en zijn antroposofie te verdedigen. Voor het Duitse en Engelse taalgebied is Clement met zijn bedrog wat de antroposofen Sune Nordwall en Pieter Witvliet voor respectievelijk het Engelse/Noorse en Nederlandse taalgebied zijn.
  http://www.antroposofia.be/ramondejonghe/anthroposophical-academic-christian-clement-and-his-sockpuppet-scam/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *