Chaos rond website steinerschool Lier

Dat steinerscholen vaak nogal chaotisch worden georganiseerd, mocht ik nog maar eens aan den lijve ondervinden. Dit keer had het te maken met een forum en gastenboek op de website van de Sterredaalders van Lier.

Ik had me op 3 maart geregistreerd op het forum van hun nieuwe website en de school via het gastenboek gelukgewenst met het mooi ogende initiatief. Op het forum liet ik een lange post achter die volgens mij ideaal is om een discussie op gang te brengen: ik verwees naar het boek van de Duitse professor Helmut Zander, waarin hij de antroposofie tegen het licht houdt.

Twee weken na mijn registratie bleek ik plots niet langer te kunnen inloggen op het forum. Nog een dag later bleek de hele site van het internet te zijn gehaald. Maar wonder boven wonder stond hij de volgende dag weer online, mét een link naar mijn website en onderstaande boodschap op het forum:

citaat forumbeheerder:
Forum moet weg volgens Coördinatieraad.

De school is van mening dat het forum en het gastenboek van de site moeten. Ze willen dat de site zuiver informatief is. Ik doe een oproep aan zo veel mogelijk mensen om te registreren en het forum ten volle te benuuten.

De reden dat ze het forum willen liquideren is het feit dat ze bang zijn voor kritiek van buitenuit.

Ramon die een website heeft die als ombudsdienst fungeert voor alles wat met steinergebeuren in vlaanderen te maken heeft, wordt steevast van de website geband omwille van het feit dat hij sommige dingen in twijfel wil trekken en vragen stelt bij fenomenen als leerlingenverloop in de lagere school. zijn website : www.antroposofia.be

Als het bestuur van de school het serieus meent met wat het bezig is, zouden ze zelfs die man moeten uitnodigen voor een gesprek en samen proberen dingen te verbeteren. Die man heeft dit initiatief niet opgezet om zuiver en alleen aandacht te krijgen.

Eerst en vooral ben ik van mening dat wij als ouders zeker een medezeggenschap moeten hebben over wat er moet gebeuren met het forum. De communicatie loopt al jaren spaak op de school. Het wordt eindelijk eens tijd om daar verandering in te brengen.

Daarom ga ik ook een bericht in het berichtenblad laten plaatsen waar ik mijn standpunt uiteen zal zetten.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat er een heleboel ouders, maar ook leerlingen mijn mening zullen delen.

Enerzijds probeert de school de leerlingen op te voeden vertrekkende vanuit het zelfbewustzijn van het kind, en anderszijds is er totaal geen ruimte voor open communicatie want dat wordt als bedreigend beschouwd.

Tijd voor (r)evolutie

En inderdaad, de volgende ommekeer kwam er. Ik registreerde me opnieuw op 19 maart en de dag daarna was er op de website geen forum en geen gastenboek meer te bespeuren. Laat ik nu net in die 2 weken dat ik lid van het forum was in een van mijn posts de steinerschool van Lier hebben geprezen voor de openheid die ze via een forum en een gastenboek aan de dag durfden te leggen. Ze hebben het 2 weken volgehouden. Wat maakt dat ik mijn mening moet herzien: ook in de steinerschool van Lier schuwt men nog altijd openheid.

Het is overigens vreemd dat ‘de school’ (volgens de titel op het forum is dat de coördinatieraad?) pas twee weken na het publiceren van de website tot de conclusie komt ‘dat het forum en het gastenboek van de site moeten, omdat ze willen dat de site zuiver informatief is.’

Heeft men dit forum en gastenboek pas na twee weken opgemerkt? Dan tonen de leden van de coördinatieraad pas laat enige belangstelling voor een nieuw initiatief van hun school.

Verder lees ik in bovenstaand lang citaat: ‘De reden dat ze het forum willen liquideren is het feit dat ze bang zijn voor kritiek van buitenuit’

En dat lijkt mij de ware reden waarom dat forum is verdwenen, al zullen er wel drogredenen te vinden zijn die dan met ‘terugwerkende kracht’ kunnen worden opgedist.

Ramon DJV

PRINTVRIENDELIJKE VERSIE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

5 thoughts on “Chaos rond website steinerschool Lier

 1. Beste Ramon,

  Ondertussen is dat forum terug actief. Uit een reactie op het forum leid ik wel af dat je bepaalde zaken (of heel het forum) niet meer kan zien als je relatie tot de school “ander” is (aangeduid in je profiel op het forum)

  Ik vind wel je reactie niet meer terug daar…

 2. Beste Katrien,

  Blijkbaar is dat forum niet langer publiek toegankelijk. Ik hoop dat men tenminste mijn naam uit de ledenlijst heeft verwijderd.

  Het is alweer 9 maanden geleden, maar als ik het me goed herinner heb ik toen volgende tekst op het forum geplaatst.

  (…) In Duitsland is veel te doen om het boek Anthroposophie in Deutschland . Het is geschreven door Helmut Zander, historicus en theoloog, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Berlijn. Zijn studie van de antroposofie telt 2 delen, in totaal 1800 bladzijden. Het is een monumentaal werk waarin voor het eerst sinds het ontstaan van de antroposofische beweging de geschriften van Rudolf Steiner historisch-kritisch doorgelicht en geduid worden.
  De teneur die binnen de antroposofische beweging klinkt als het over Zanders werk gaat is er een van ‘een aanval van de tegenmachten’.
  Artikels met titels zoals Ein Wissenschaftler bemüht sich um die Anthroposophie, Wir müssen «die Lüge als Lüge erkennen!», Der Intellektualismus ist eine Gefahr, Die Ohnmacht der akademischen Geisteswissenschaften zijn niet meer of minder dan de neerslag van hoe men in de antroposofische beweging omgaat met kritisch onderzoek.
  Zou Helmut Zander zich als historicus, wetenschapper, niet bewust zijn dat hij niet zomaar wat kan schrijven? Zou hij niet beseffen dat wat hij schrijft uiteindelijk onder het vergrootglas van andere wetenschappers komt? Zou hij zich beperken tot oppervlakkige navorsingen en bevooroordeelde conclusies? Dat zou kunnen betekenen dat hij er op rekent dat niemand zijn onderzoeksresultaten aan een grondig tegenonderzoek zal onderwerpen.
  Als dat laatste waar is, is nog niet gezegd dat hij geen gedegen onderzoek heeft gedaan of zijn conclusies niet kloppen, maar misschien wel dat hij buiten de historie ook de psychologie binnen de antroposofische beweging heeft begrepen (…)
  Ramon DJV

 3. Ondertussen heb ik contact opgenomen met de administrator van dat forum en blijkt dat alleen ouders, leerlingen en leerkrachten van de school toegang tot het forum hebben. Het is het schoolbestuur dat eenzijdig heeft beslist dat alleen de schoolgemeenschap toegang tot ‘de interne winkel’ van de school mag hebben. Waar zit de ouderparticipatie en het democratisch karakter van schoolbeslissingen? Steinerscholen gaan daar toch prat op? Uit de berichtgeving is mij duidelijk geworden dat de ouders m.b.t. het forum niet zijn gehoord of op zijn minst verkeerd zijn ingelicht.

  Er is mij trouwens nogmaals bevestigd dat mijn teksten (zie mijn vorige reactie) zijn verwijderd omdat ze te gevoelig lagen (sic). Als zo’n tekst al gevoelig ligt…is te begrijpen dat kritiek bijna wordt gezien als een halsmisdaad.
  Ramon DJV

 4. Mijn vorige reactie hier is niet in goede aarde gevallen. Dat ik me aan slechte journalisitiek schuldig zou hebben gemaakt, hoefde ik me niet dadelijk af te vragen, want het betreft een reactie op reactie, dus geen artikel. Voor het schrijven van artikelen geldt de journalistieke werkwijze of de Code van Bordeaux: de spelregels van de verslaggeving. Die valt hier na te lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Code_van_Bordeaux

  Maar misschien had ik wel slecht gereageerd?

  Ik wilde er eerst een nieuw artikel van maken, maar eigenlijk is het dat niet waard. Maar ik zie me wel genoodzaakt mijn vorige reactie zin per zin ‘uit te benen’, zodat duidelijk mag worden dat ik buiten wat de werking van dat forum betreft, ik me in mijn reactie baseer op wat al in mijn artikel hierboven staat.

  (…) Ondertussen heb ik contact opgenomen met de administrator van dat forum en blijkt dat alleen ouders, leerlingen en leerkrachten van de school toegang tot het forum hebben. (…)

  Die bron is weergegeven in de tekst zelf.

  (…) Het is het schoolbestuur dat eenzijdig heeft beslist dat alleen de schoolgemeenschap toegang tot ‘de interne winkel’ van de school mag hebben.(…)

  Hier is het lange citaat uit mijn artikel, waarin coördinatieraad, school en vervolgens bestuur van de school worden aangewezen als de partijen die het forum afgesloten willen hebben. Hier is sprake van een groep mensen die de macht hebben om eenzijdig te beslissen, de leiding of schoolbestuur.

  (…) Waar zit de ouderparticipatie en het democratisch karakter van schoolbeslissingen? Steinerscholen gaan daar toch prat op? Uit de berichtgeving is mij duidelijk geworden dat de ouders m.b.t. het forum niet zijn gehoord of op zijn minst verkeerd zijn ingelicht.(…)

  Uit hetzelfde citaat in het artikel heb ik begrepen dat de communicatie op de school niet goed loopt en dat ouders inspraak zouden moeten hebben. Ik leid daar van af dat ze die inspraak dus niet hebben. Of erop zijn minst slecht over gecommuniceerd is.

  (…) Er is mij trouwens nogmaals bevestigd dat mijn teksten (zie mijn vorige reactie) zijn verwijderd omdat ze te gevoelig lagen (sic). Als zo’n tekst al gevoelig ligt…is te begrijpen dat kritiek bijna wordt gezien als een halsmisdaad. (…)

  Na het nalezen van bovenstaand artikel is wel duidelijk dat mijn teksten gevoelig liggen. Men blijkt zelfs angst voor mij te hebben. Toch blijkt dat in mijn vorige reactie een klein foutje is geslopen. Het is mij namelijk maar één keer bevestigd. Het woord ‘nogmaals’ staat daar verkeerd.

  Maar het blijft louter een reactie, waarop natuurlijk ook weer kan worden gereageerd.

  Ramon DJV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *