Getuige sektecommissie: gedwongen echtscheiding

Uit: Parlementair onderzoek met het oog op de beleidsvorming ter bestrijding van de onwettige praktijken van de sekten en van de gevaren ervan voor de samenleving en voor het individu, inzonderheid voor de minderjarigen. Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, gewone zitting 28 april 1997, p.292

Antroposofie : de Antroposofische vereniging in België en de Steinerpedagogie

Voornaamste verwijten van een getuige ten aanzien van de beweging:

– de leden laten hun gezin en werk in de steek;

 • ze worden tot een echtscheiding «gedwongen »;
 • tijdens de echtscheidingsprocedure worden ernstige beschuldigingen geuit ten aanzien van de partner die geen lid is van de beweging;

– uitoefening van parallelle geneeskunde;

– Steinerpedagogie :

 • volgens die getuige maakt het onderwijs van de hoofdvakken slechts een klein deel uit van het geheel;
 • alle aandacht gaat uit naar zang, muziek, handenarbeid, werk op de hoeve, onderricht van een door de antroposofie herziene en verbeterde godsdienst;
 • de kinderen worden gemarginaliseerd en hebben een achterstand in hun opleiding;

– die getuige verklaart niet-opgehelderde kapitaalbewegingen te hebben ontdekt (verscheidene honderdduizenden Belgische frank) op de bankrekening van de gewezen partner.

Meer fragmenten uit het rapport van de onderzoekscommissie m.b.t. antroposofie en steinerpedagogie zijn terug te vinden op Scribd: klik hier.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

6 thoughts on “Getuige sektecommissie: gedwongen echtscheiding

 1. LS…
  Mijn afkeer van deze satanisten club wordt steeds groter… Maar wat ik er werkelijk van vind, mag hier niet blijven staan. Mijn posts worden verwijdert voor dat de inkt droog is. (ha…)

 2. Beste Caesar Lion Cachet,

  Aan jouw reacties te zien heb je zeer veel meegemaakt en gezien binnen de antroposofie.

  Ik heb zeer goede ervaringen met “Sektesignaal”. Zij onderzoeken
  misstanden binnen sekten en zijn onderdeel van meld misdaad anoniem.
  Je kunt ze bellen op 088-5543276.

  Via deze weg zou je jouw verhaal kunnen doen en zo ook anderen helpen.

  Ik kom graag met jou in contact. Mocht je dit willen kun je via Ramon mijn telefoonnummer krijgen.

  Warme groet,

 3. LS…
  Uw suggestie is ongetwijfeld goed bedoeld maar ik heb een bijna panische afkeer tegen ” hulp verleners ” . Voor dat je het weet zit je weer bij een Daan van Bemmelen op schoot en dat is in de fase van mijn leven geen prettige gedachte. Ik schrijf de frustraties van mij af, probeer niemand de schuld te geven van mijn falen maar neem tegelijkertijd de vrijheid om regelmatig behoorlijk ongenuanceerd stoom af te blazen. En dat lucht oooop ! U wilt het niet weten. Ik maak er ook geen vrienden mee maar kan het iedereen aanraden ! Ik hoop nog een keer een boekje uit te geven over mijn leventje. (manuscript ligt al jaren in de la…) Of het iemand een bal zal interesseren ,weet ik niet maar een hoofdstukje Vrije School zal zeker niet ontbreken.
  Vriendelijke groet !

 4. PS…
  worden verwijderd met een d…. (gretverde gretver)

 5. Beste Caesar,

  Uw panische afkeer tegen hulpverleners is zeer begrijpelijk en een normale reactie als je bent misbruikt/mishandeld door autoriteiten zoals Daan van Bemmelen. Autoriteiten die juist een veilige haven zouden moeten zijn voor jou kinder- en vrijeschooljaren.

  Ik heb het geluk gehad dat ik na mijn ervaringen met antroposofengoeroes wel integere en compassievolle hulpverleners ben tegengekomen die met mij de ingelepelde/gespoelde antroposofische overtuigingen tegen het licht hielden en op waarheid en bruikbaarheid toetsten.

  Sektesignaal heeft zich bij mij inmiddels bewezen als integer en kundig. Zeker voor slachtoffers die achtervolgd worden door hun daders om hen te beschadigen en monddood te maken.

  Wat ik sterk vind aan u is dat u uw mond opentrekt en anderen hiermee wakker schud. Het lucht op en helpt goed bij het verwerken.

  Vanuit vriendschappelijkheid met warme groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *