Gevaarlijke lerarenopleiding

De Universiteit van Stockholm verwerpt de opleiding die tot leraar steinerschool leidt. In januari had de universiteit nochtans toegestaan dat de antroposofische lerarenopleiding als onafhankelijk programma van het Stockholm Institute of Education, dat 700 werknemers en 14000 studenten telt,  deel zou gaan uitmaken van haar lerarenopleiding. 

Na zes maanden is de universiteit op die beslissing teruggekomen. Toen de faculteit achter de gebreken van de antroposofische lerarenopleiding kwam, annuleerde ze de 11 onderdelen waaruit de opleiding leraar steinerschool bestond.

De universiteit maakte bekend dat de cursussen niet op relevante theoretische argumenten waren gefundeerd, dat de basis van de leerstof onwetenschappelijk was en dat het cursusmateriaal niet was gebaseerd op wetenschappelijke kennis. De decaan van de Faculteit Wetenschappen, Stefan Nordlund:

‘Op sommige punten is de studenten hun cursus niet alleen onwetenschappelijk, maar ook gevaarlijk en bevat hij misvattingen die meer dan verwarrend zijn.’

Ook de voorzitter van de universiteit, Kare Bremer, sprak zich over de opleiding uit:

‘Delen van het curriculum zijn niet alleen wetenschappelijk onverdedigbaar, maar zijn simpelweg onwaar.’

bron: open pr en The Local

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

6 thoughts on “Gevaarlijke lerarenopleiding

 1. Vier jaar nadat de Universiteit van Stockholm de antroposofische lerarenopleiding wegens onwetenschappelijk en gevaarlijk afstootte, vecht deze lerarenopleiding voor haar voortbestaan. Dit meldt Erziehungskunst, het Duitse tijdschrift van de steinerscholen.

  (…) Schwedische Waldorflehrerausbildung kämpft ums Überleben

  Juni 2012 (…)

  De lerarenopleiding heeft sinds ze verworpen is door Stockholm University geprobeerd om bij een andere universiteit binnen te geraken, echter zonder gevolg.

  (…) Das Waldorfkolleg versuchte seither ohne Erfolg, eine Kooperation mit einer anderen schwedischen Universität aufzubauen. (…)

  http://www.erziehungskunst.de/nachrichten/ausland/schwedische-waldorflehrerausbildung-kaempft-ums-ueberleben/

 2. En na de Zweedse antroposofische lerarenopleiding komt ook ook de Nederlandse ook nog eens in het nieuws.

  (….) 18 juni 2012 – De antroposofische Hogeschool Helicon blijkt de instelling in geldnood te zijn, waarvan minister Van Bijsterveldt de naam niet wilde noemen. Helicon bestaat inmiddels niet meer.

  In 2010 en 2011 was er bij deze onderwijsinstelling sprake van een ‘financieel risico’, meldde de Onderwijsinspectie in haar jaarverslag, al stond de naam van de hogeschool er niet bij. De Tweede Kamer stelde er vragen over aan minister Van Bijsterveldt: waar waarschuwde de inspectie nu eigenlijk voor?
  De hogeschool kon op de middellange termijn misschien niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen, antwoordde de minister, nog altijd zonder de naam van de hogeschool prijs te geven. De betreffende instelling kampte met dalende studentenaantallen. Bovendien waren er “mogelijke verplichtingen voor de aankoop van een gebouw”. (…)

  http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/1824-niet-inholland-maar-helicon-had-geldproblemen.html

  Hogeschool Helicon is ondertussen opgegaan in Hogeschool Leiden, die al langer antroposofen herbergt, waarvan momenteel de bekendste Erik Baars is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *