Alte Ziegelei: journalisten aangeklaagd

Dat steinerscholen critici regelmatig via gerechtelijke weg de mond willen snoeren is geen nieuws. Al komt het vreemd over: een schoolbeweging die geen kritiek kan verdragen, maar zelf wel deels groot is geworden door het geven van kritiek op het traditionele onderwijs. 

Het moderne wapen tegen kritiek is niet langer het argument of de rede. Neen, vandaag stelt een organisatie die genoeg geld voorhanden heeft gewoon een rechtszaak in en eist van de beklaagden absurde dwangsommen. Het gerecht gaat hier blijkbaar in mee.

De steinerscholen in Duitsland hebben via het zogenaamde snelrecht kunnen bekomen dat een voor de jeugdinstelling ‘Alte Ziegelei’ bezwarende reportage door de zender ‘Klartext’ niet meer mag worden uitgezonden. De rechter besliste dat indien de zender of de journaliste die de reportage maakte nog berichtgevingen publiceren die de ondertussen geschorste lerares van de antroposofische jeugdinstelling in een kwaad daglicht stellen straffen kunnen wachten van 250.000 euro tot een half jaar gevangenisstraf.

De zender verwijderde ogenblikkelijk alle bezwarende berichtgeving. De reportage is echter nog op verschillende plaatsen op het internet terug te vinden. Maar de boodschap vanuit steinerschoolse hoek is duidelijk: wie praat wordt gestraft.  Het woord is vrij, al is daar tweeduizend jaar na het kruisigen van eentje die ook niet kon zwijgen weinig van te merken.

persmededeling over rechtszaak (Duits)

Update 18/08/08: de link die naar de televisiereportage verwees is verwijderd omdat Megavideo de reportage van het internet heeft gehaald. Het is meer dan waarschijnlijk dat de steinerscholen via juridische weg de verspreiding van de bezwarende video hebben laten blokkeren, want een kleine maand geleden was deze nog op een tiental sites te bekijken. Journalisten zouden echter geen journalisten zijn als ze geen manier zouden vinden om nieuws dat het daglicht niet mag zien, toch te publiceren. Wie Duits kan lezen, kan hier een geschreven weergave van de reportage vinden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

1 thought on “Alte Ziegelei: journalisten aangeklaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *