Kindermishandeling in antroposofisch jeugdtehuis

In de Duitse deelstaat Brandenburg loopt een onderzoek naar kindermishandeling door een steinerschoolleerkracht die hoofd is van de op antroposofische leest geschoeide jeugdhulpinstelling ‘Alte Ziegelei’. 

‘Kinderen moesten als straf op de knieën, de handen in de nek, waarna de pedagoge vervolgens haar knie in de rug van de kinderen boorde’ zo bericht het Duitse dagblad der Tagesspiegel. Op last van het Openbaar Ministerie werd de instelling doorzocht en werden 160 documenten, waaronder ook financiële, als eventueel bewijsmateriaal in beslag genomen.

Voormalige ouders bestempelen in hun reacties op het artikel in ‘der Tagesspiegel de berichtgeving over de kindermishandeling als waarheidsgetrouw. Een oud-leerling stelt dat het in zijn school heel normaal was ‘dat er aan de oren werd getrokken en oorvijgen werden uitgedeeld’.

In een persverklaring schrijft de persverantwoordelijke van de steinerscholen, D. Hardorp, dat er waarschijnlijk sprake is van een complot, waarbij deze zaak de zoveelste is in de lange rij goed georganiseerde acties van ‘ontevreden’ voormalige ouders. Hardorp is blijkbaar vergeten dat door de waakzaamheid van ouders en hun moed om te spreken, in Beieren nog geen twee jaar geleden acht steinerschoolleerkrachten zich voor het gerecht moesten verantwoorden voor het systematisch uitdelen van oorvijgen en aan de oren trekken.

Dat stiekem opgenomen geluidsfragmenten van gillende kinderen op ‘Alte Ziegelei’ te maken hebben met kindermishandeling wuift Hardop weg. Volgens hem zou het gaan over één opgenomen fragment; een kind wilde weglopen en gilde omdat de betreffende lerares het belette ervandoor te gaan.

Over de e-mail die een betrokkene van het opvoedingsinstituut naar een journalist stuurde en waarin stond dat men op het instituut de zaak volop aan het verdoezelen is, wist Hardop niet meer te vertellen dan dat het gerecht wel zal uitmaken of die e-mail daadwerkelijk van een interne bron komt.

De steinerscholen hebben een advocaat onder de arm genomen die gaat uitpluizen in hoeverre de critici kunnen worden vervolgd, onder andere voor belediging, schending van de privacy en ‘bendevorming’.

Ondanks de ruggensteun die de aangeklaagde lerares van de bond van steinerscholen geniet, is ze wel geschorst.

Artikel Tagesspiegel

Persmededeling D. Hardop

Mededeling D. Hardop over strafzaak wegens bendevorming

Commentaar op persmededeling

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

4 thoughts on “Kindermishandeling in antroposofisch jeugdtehuis

 1. In opspraak gekomen instelling draagt een nieuwe hoed.

  Ik kwam er toevallig op uit: de in bovenstaand artikel genoemde jeugdinstelling Alte Ziegelei’ is begin 2009 overgenomen door een andere antroposofische instelling. De ‘Verein zur Förderung und Entwicklung anthroposophischer erweiterter Heilkunst e. V. Berlin’ staat achter de jeugdinstelling die nu de nieuwe naam ‘Gemeinnützige Kinder- und Jugendhilfe am Gohlitzsee GmbH’ draagt.

  http://www.gohlitzsee.de/aktuelles/

  Benieuwd of binnenkort ook het Nederlandse broertje Zonnehuizen onder een nieuwe vlag gaat varen.

  Een verslag van hoe het in de Duitse antroposofische jeugdinstelling zoal aan toe ging staat nu ook op You Tube. (deel 1: http://youtu.be/zoy5Q0RqLfg); (deel 2: http://youtu.be/48JCGvNhXMk)

  Eerder was de reportage nergens meer te vinden, omdat vanuit antroposofische hoek een rechtszaak was aangespannen tegen de televisiezender die de reportage had gemaakt.

  (…) De steinerscholen in Duitsland hebben via het zogenaamde snelrecht kunnen bekomen dat een voor de jeugdinstelling ‘Alte Ziegelei’ bezwarende reportage door de zender ‘Klartext’ niet meer mag worden uitgezonden. De rechter besliste dat indien de zender of de journaliste die de reportage maakte nog berichtgevingen publiceren die de ondertussen geschorste lerares van de antroposofische jeugdinstelling in een kwaad daglicht stellen straffen kunnen wachten van 250.000 euro tot een half jaar gevangenisstraf.(…)

  http://weblog.steinerscholen.com/2008/07/30/alte-ziegelei-journalisten-aangeklaagd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *