Nederlandse steinerscholen uitgepraat

In de nieuwsbrief van juni 2008 liet ik weten dat de Nederlandse steinerscholen een dieptepunt hadden bereikt. Dit kwam aan het licht doordat onderwijsinspectie in de periode 2003-2007 de scholen onder verscherpt toezicht had geplaatst en daarover een onderzoeksrapport had opgesteld.

Dit rapport is door staatssecretaris van Onderwijs Dijksma eind 2007 overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het onderzoeksrapport spreekt boekdelen. Uit het voorwoord:

‘In 2003 bleek uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de kwaliteit op Vrijescholen (nvdr.steinerscholen) op een aantal aspecten achterbleef en in 2006 viel bij onderzoek op dat deze scholen verhoudingsgewijs vaker dan gemiddeld als zeer zwak werden aangemerkt.’
(De hoofdinspecteur primair onderwijs en expertisecentra, dr. L.S.J.M. Henkens)

Jarenlang hebben woordvoerders van steinerscholen de ongunstige beoordelingen van hun onderwijs afgedaan als zijnde te wijten aan de vooroordelen waaronder steinerscholen zouden lijden. Nu er een degelijk onderzoek is verricht, zijn ze verplicht uit een ander vaatje te tappen. Gedaan met oeverloos filosoferen. Nu moeten (eindelijk dan) de totnogtoe niet aangetoonde resultaten die steinerscholen claimen hard worden gemaakt door het systematisch volgen van de prestaties van de leerlingen.

Het onderzoek van Onderwijsinspectie en het persbericht van Onderwijs Consumenten Organisatie.

 PRINTVRIENDELIJKE VERSIE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

1 thought on “Nederlandse steinerscholen uitgepraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *