Klassen poetsen?

Ouders moeten in steinerscholen de klassen zelf schoonmaken. Waarom is dat zo?

Eén overweging die hiervoor wordt aangehaald is dat door de klas gezamenlijk schoon te maken er een betere band tussen de ouders en de school en de ouders onderling kan ontstaan. De ouder zou de kans krijgen om van de sfeer van het klaslokaal waar het eigen kind dagelijks verblijft te proeven. Een andere reden is dat de school op deze manier kosten bespaart, die kunnen worden besteed aan zaken gericht op het onderwijs zelf. Nadeel is dat er ouders zijn die hun poetsbeurt gewoon niet of halfslachtig doen of vergeten, wat natuurlijk de hygiëne van het klaslokaal niet ten goede komt. Sommige ouders ervaren het poetsen als ondankbaar, vanwege de weinige participatie die er op andere vlakken tegenover staat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

3 thoughts on “Klassen poetsen?

  1. Vorige week nog waren we aan de beurt voor een klassepoets in de Zonnewijzer. De leerkracht bleef nog een hele tijd mee opruimen en schilderijen ophangen en we hadden een leuke werk-babbel. Het kost telkens flink wat tijd, die poets, minstens 2u zijn we ermee zoet. Maar het geeft ons ook altijd veel aanleidingen om het over kleine dingetjes die we daar zien met de kinderen te hebben. Het maakt ons dichter betrokken bij ons kind en zijn klas en het voelt goed daar op zo’n concrete manier zorg voor te dragen.

  2. Twee uur is natuurlijk zo voorbij als je aan het babbelen bent. 🙂
    De hygiene in steinerscholen -met hun voornamelijk ‘ecologisch verantwoord’ publiek – is beneden alle peil. Ik heb er zelf nog gepoetst en het viel me op hoe smerig het er altijd was.

  3. Heb ook gepoetst, ik vond de lokalen juist zo schoon, dat ik het echt totaal onzinnig vond om daar m’n schaarse vrije tijd aan te spenderen. Echt sociaal was het ook niet, op zondagochtend in je eentje in een school rondhangen….
    Dan nog de rijke ouders die hun poetsbeurt konden afkopen….enige positieve van de Steinerschool was eigenlijk het feit dat de kinderen niet met hun schoenen aan in de lokalen mochten, vind ik persoonlijk wel hygiënischer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *