Antroposofie door historicus in kaart gebracht

In Duitsland is veel te doen om het boek Anthroposophie in Deutschland . Het is geschreven door Helmut Zander, historicus en theoloog, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Berlijn. Zijn studie van de antroposofie telt 2 delen, in totaal 1800 bladzijden. Het is een monumentaal werk waarin voor het eerst sinds het ontstaan van de antroposofische beweging de geschriften van Rudolf Steiner historisch-kritisch doorgelicht en geduid worden.
De teneur die binnen de antroposofische beweging klinkt als het over Zanders werk gaat is er een van ‘een aanval van de tegenmachten’.
Artikels met titels zoals Ein Wissenschaftler bemüht sich um die Anthroposophie, Wir müssen «die Lüge als Lüge erkennen!», Der Intellektualismus ist eine Gefahr, Die Ohnmacht der akademischen Geisteswissenschaften zijn niet meer of minder dan de neerslag van hoe men in de antroposofische beweging omgaat met kritisch onderzoek.

Zou Helmut Zander zich als historicus, wetenschapper, niet bewust zijn dat hij niet zomaar wat kan schrijven? Zou hij niet beseffen dat wat hij schrijft uiteindelijk onder het vergrootglas van andere wetenschappers komt? Zou hij zich beperken tot oppervlakkige navorsingen en bevooroordeelde conclusies? Dat zou kunnen betekenen dat hij er op rekent dat niemand zijn onderzoeksresultaten aan een grondig tegenonderzoek zal onderwerpen. Als dat laatste waar is, is nog niet gezegd dat hij geen gedegen onderzoek heeft gedaan of zijn conclusies niet kloppen, maar misschien wel dat hij buiten de historie ook de psychologie binnen de antroposofische beweging heeft begrepen.

Ramon DJV

Anthroposophie in Deutschland
Theosophische Weltanschauung und gesellschaftliche Praxis 1884-1945
2., durchgesehene Aufl. 2007
XXXIII, 1884 Seiten mit 37 Abb. und 36 Tab. in 2 Bänden, gebunden
246,00 € [D]
ISBN 978-3-525-55452-4

Link naar een artikel in de Sueddeutsche Press  

PRINTVRIENDELIJKE VERSIE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

7 thoughts on “Antroposofie door historicus in kaart gebracht

  1. Want denk mijn antroposofische medemens hier van als hij/zij dit leest ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *